Ilyen még nem volt: Fájdalomcsillapító gyógynövénnyel kezelte sebét egy orangután

A világon először fájdalomcsillapító hatású növénnyel kezelte a pofáján lévő sebét egy szumátrai orangután Indonéziában – közölték a németországi Max Planck Institute of Animal Behavior és az indonéziai Universitas Nasional biológusai.

A Rakus nevű főemlős megfigyelése során a biológusok észrevették, amint egy gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású, a hagyományos orvoslásban általánosan használt kúszónövény nedvét fogyasztja, majd többször is nyílt sebére keni – írja az MTI.

Isabelle Laumer, a német etológiai intézet munkatársa szerint Rakus valószínűleg egy szomszédos hímmel folytatott harc során sebesült meg.
Rakus viselkedése szándékosnak tűnt, mivel szelektíven kezelte az arca jobb felén lévő sebet a növényi nedvvel, és más testrészét meg nem" – mondta Laumer. A tudósok szerint az állat sebe később nem fertőződött el.

A kutatók elmondása szerint ez a megfigyelés betekintést nyújthat a sebgyógyászat evolúciós eredetébe. Az akar kuning néven ismert növényt az indonézek gyógyszerként használják. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő, gombaellenes, antioxidáns és egyéb gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik.

(A fotó illusztráció: Houston Zoo / Facebook.com)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek