Szülinapi buli van az orángutánoknál Nyíregyházán

Szülinapi buli van az orángutánoknál Nyíregyházán.

Veszélyben a világ legnagyobb fán élő emlőse, és mivel az országban csak a Nyíregyházi Állatparkban élnek borneói orangutánok ( Pongo pygmeus) – és a héten van az Orangutánok Világnapja – az állatkert különösen fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet a faj kritikus helyzetére.

Míg az 1970-es években több százezer egyed élt még a Föld harmadik legnagyobb szigetén Borneón, napjainkban a számuk százezer alá csökkent. A drasztikus állománycsökkenés miatt az IUCN ( a Természetvédelmi Világszövetség) a kritikusan veszélyeztetett fajjá nyilvánította az orángutánt.

Az emberrel 97%-ban megegyező genetikai állománnyal rendelkező főemlősök számára a legnagyobb veszélyt az orvvadászat és az illegális kereskedelem mellett az élőhelyeik rohamos csökkenése jelenti, amit túlnyomórészt az olajpálma ültetvényeken folyó mezőgazdasági tevékenység és a kapcsolódó útépítések okoznak. A faj védelme érdekében kapcsolódott be a Nyíregyházi Állatpark az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogramba, és az itt élő 8 egyed legifjabb tagja már itt látott napvilágot négy évvel ezelőtt.

Ez vajon már a buli előkészülete? Ez a két egyed sántikál valamiben
Galéria: Nyíregyházi orángutánok
(Fotó: Nyíregyházi Állatpark)

Az orangután a leglassabban szaporodó emlős állat. Bár a nőstények 7–10 éves korukban már ivarérettek, első kölyküket rendszerint csak 15 éves korukban hozzák világra. Mivel a következőt általában 8 év múlva, így életük során általában 2-3 utódnak adnak csupán életet.

Az orangutánoknál a két nem nagyban eltér; a nőstény 40-50kg , a hím 80-90 kg testtömegű, testhossza pedig a 100 cm-t is elérheti, valamint az idős hím állat jellegzetes pofa lemezeket növeszt. Lába viszonylag rövid, karjai viszont feltűnően hosszúak; a karfesztávolság közel 2,5 méter.

A vörös szőrű főemlősök nappal aktívak, éjszakára lombokból építenek fészket, 10–20 méter magasan. A világ legnagyobb fán élő emlőse elsősorban gyümölcsökkel táplálkozik, de leveleket, gallyakat, rügyeket és virágokat fogyaszt. Étrendjét kisebb rovarokkal, gerincesekkel, tojással egészíti ki. Az erdő kertészének is nevezik, mivel a magvak szétszórásával kulcsszerepet játszik az erdei növényvilág terjesztésében.

Sarita szemügyre veszi tortáját - Galériáért katt a képre!
Galéria: Nyíregyházi orángutánok
(Fotó: Nyíregyházi Állatpark)

Rendkívül vonzódnak a tárgyakhoz, eszközökhöz; a vadon élő példányok is rendszeresen használnak eszközöket.

Az országban csak a Nyíregyházi Állatparkban láthatók borneói orangutánok. Az itt élő 8 egyed legidősebb tagja, a nőstény Sarita, ma ünnepli 44 -dik születésnapját, így a jeles nap egyik momentuma az idős állat felköszöntése volt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek