Ilyenkor legjobb a virágos udvarokkal teli Córdobában lenni

A dél-spanyolországi Andalúziában fekvő Córdoba legpompásabb és legillatosabb arcát májusban ismerhetjük meg. Utcái, terei és udvarai szinte úsznak a muskátlikban és egyéb, színes virágokban. Cserepek díszítik a falakat, de még a macskaköves járdákra elhelyezve is bőven jut belőlük. Ilyenkor zajlik a felvirágozott, hangulatos belső udvarok – a patiók – versenye is, mely minden odalátogatót elkápráztat.

Hűsítenek és esztétikai élményt is nyújtanak Córdoba belső udvaraiForrás: AFP/Jorge Guerrero

Udvarszépségverseny komoly hagyományokkal

Córdoba száraz, meleg klímája miatt már a rómaiak is belső udvarokat emeltek, és ez a szokás a mór időkben, majd a további évszázadokban is megmaradt. Az udvarokat csobogókkal, virágokkal töltötték meg, így tartották hűvösen otthonaikat. Egy idő után a kreatív udvardíszítést az itt lakók többsége olyan művészi szintre emelte, hogy azt kár lett volna nehéz ajtók és vaskapuk mögé rejteni. Így alakult ki az évente megrendezett udvarszépségverseny, amikor végre mindenki láthatja ezeket a csodás jázmin, narancsvirág, petúnia és megannyi más virág illatában úszó helyeket.

Virágtenger egy córdobai udvarban, ahol a turisták megállás nélkül ámulnak-bámulnak és fotóznakForrás: AFP/Jorge Guerrero

Az első udvarszépségversenyt a Córdoba Patios Fesztivált (Fiesta de los Patios de Córdoba) 1918-ban hirdette meg a córdobai városháza, ami olyan különleges feltűnést keltett, hogy azonnal felfigyeltek rá a világban, sőt, 2012-ben az emberiség szellemi kulturális örökségévé nyilvánítottak.

Idén május 2-12. között zajlik a megmérettetés, így akik mostanában utaznak oda, igazán szerencsésnek mondhatják magukat.

Ezzel egy időben fesztivált tartanak számos folklór előadással, ahol a világ legjobb énekesei és flamencotáncosai találkoznak. A legjobb az egészben, hogy ezek az események ingyenesek. A legtöbbre az esti órákban kerül sor, néhányuk csak este 10-kor kezdődik. Ráadásul a látványos műsorokat finom helyi borok és a jellegzetes tapasok fogyasztása közben élvezhetik a látogatók. 

Egy flamencotáncos pihen egy gyönyörűen díszített belső udvarbanForrás: Hemis via AFP/SERRANO Anna / hemis.fr/Serrano Anna

A tulajdonosok egész évben szépítgetik udvaraikat, hogy májusban nagylelkűen megnyissák kapuikat az idegenek előtt is, és megpróbálják elnyerni a Córdoba legszebb udvarának járó címet.

A helyiek nagyon büszkék udvaraikra, amiket egész évben időt és energiát nem kímélve rendezgetnek, szépítgetnek, hogy kifogástalan állapotban tartsák. Egyikük sem képzett kertész, csak szeretik a növényeket, és élvezik a gondozásukat, hogy aztán generációról generációra átadják egymásnak a tudást, hogyan kell ápolni őket.

A tulajdonosok örömmel fogadják az udvarukat dícsérő bókokatForrás: Hemis via AFP/DEGAS Jean-Pierre / hemis.fr/Degas Jean-Pierre

A tulajdonosok közül látogatási idő alatt sokan tartózkodnak az udvarokban, és fogadják a nézelődőket.

Ez egy fantasztikus lehetőség, hogy néhány percig csevegjünk velük egy kicsit, megdicsérjük teraszaikat és megköszönjük vendégszeretetüket. Ehhez érdemes megtanulni néhány mondatot spanyolul, hogy elmerüljünk az élményben, ahelyett, hogy csak távolról nézelődünk.

A család élete a udvarokon zajlik

A teraszos udvar nyitott tér a Córdobai házakban, melyek világításként és szellőzésként szolgálnak a többi helyiség számára. Központi elhelyezése pedig lehetővé teszi, hogy a családi élet központja legyen, amit előszeretettel díszítenek az ott élők többek között antik bútorokkal, vasból készült konyhai eszközökkel és egyéb régi tárgyakkal.

Ilyen mesés helyen mi is elüldögélnénk egész napForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 Svetlana Chekhlova/Shutterstock. No use without permission./Svetlana Chekhlova

Az udvarokat ágyások és cserepekbe ültetett virágok sokasága mellett kutak és szökőkutak szépítik, tisztán tükrözve a város arab múltját. Minden teraszos udvar egyedi, más-más történelmi evolúció eredménye.

Kell egy terv!

Az tény, hogy lehetetlen megnézni az összes teraszt, ha csak 1-2 napra látogattok Córdobába. A terv készítése elengedhetetlen, hogy a 6 útvonal közül a legtöbbet bejárhassátok. A San Basilio utca az egyik legnépszerűbb, ahol 7 különböző terasz áll a nagyközönség rendelkezésére.

Nem csak a belső udvarok, még az utcák is muskátlivirágokban "úsznak"Forrás: Photononstop via AFP/Calle Montes/Photononstop/Calle Montes

Az egyik legszebb udvar a Viana palotában található, amit kár lenne kihagyni. A 3-as és a 4-es utak vannak a legtávolabb a központtól, viszont ezek azok, ahol a legkevesebb ember várja a bejutást, így bármikor felkereshetitek, amikor a népszerűbb útvonalak zsúfoltabbak.

Azért azt jó tudni, hogy néhány privát teraszt egyszer még megnyitnak néhány napra ebben az évben, decemberben. 

 (Forrás: patios.cordoba.esturismodecordoba.organdaluciainmypocket.com)





Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek