Azbeszttel szennyezett ez a népszerű horvát strand

Split közelében van egy népszerű strand, ám komoly egészségügyi veszély leselkedik a fürdőzőkre. A homok alatt egy korábbi, súlyosan rákkeltő azbesztlerakó található!

Solin idilli tengerpartja a helyi lapok és civilek szerint komoly veszélyt rejtForrás: Christopher Moswitzer/Shutterstock

Split városától öt kilométerre délkeletre található Solin, amit szépsége miatt „Kis Velencének" is neveznek. Különösen népszerű a városi strandjának nevezett Plaža Košic (Košic strand). Idillje azonban csalóka.

A Košic-félszigeten lévő homokos strand alatt, egy korábbi azbesztlerakó található.

A horvát hírportál, a morski.hr többek között arról számol be, hogy az ottani fürdőzés egészségügyi kockázatot jelenthet.

"A Košic strandot sürgősen el kell keríteni, és meg kell tiltani a hozzáférést ahelyett, hogy „a városi strandra invitálják az embereket, és szó szerint megmérgezik őket" – figyelmeztet egy polgári kezdeményezés. A morski.hr szerint a helyiek a településen már 2010 óta ígérik a probléma megoldását.

A strandot 2023-ban homokkal töltötték fel, és további kármentesítési munkálatokat terveznek. Ez azonban nem változtat a veszélyen, amely továbbra is a fürdőzőkre leselkedik.

A Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség szerint az azbeszt „egyértelműen rákkeltő anyag". Képes finom szálakra bomlani, amelyek hosszanti irányban szétválnak, és ezért könnyen belélegezhetők. A hatóságok szerint a belélegzett szálak hosszú ideig a tüdőben maradhatnak és irritálhatják a szöveteket.

A dnevnik.hr című horvát lap szerint Solin nyilvános strandja „még mindig egy azbesztlerakó", amelynek maradványain nyáron sok fürdőző úszik, napozik és gyerekek játszanak. A fürdőzők nem tudják, hogy ez veszélyes az egészségükre, mert a strandon nincsenek figyelmeztető táblák.

Košic tengerparti része a 2017 és 2022 közötti időszakra vonatkozó hulladékgazdálkodási tervben a Horvát Köztársaság nyolc „fekete foltjának" egyikeként szerepel – írja a slobodnadalmacija.hr horvát portál.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek