Megvan, melyik a legjobb illatú város a világon, mutatjuk a TOP 10-et is!

Tévhit, hogy a nagyvárosok bűzlenek, ugyanis kiderült, hogy néhány metropolisznak nagyon is jó illata van. A HAYPP nemrégiben készült tanulmánya a városi élet eme figyelmen kívül hagyott aspektusára világított rá: 30 európai és Európán kívüli nagyvárost elemeztek, hogy kiderítsék, melyik a legédesebb illatú város.

Athén egy nyüzsgő metropoliszForrás: Anastasios71/Shutterstock

A kutatók olyan tényezőket vizsgáltak, mint a tisztaság, a virágüzletek, pékségek és parfümériák aránya, ezeket figyelembe véve adtak minden városnak „illatpontszámot".

A város, amely a lista élére került és kiérdemelte a világ legillatosabb városának címét, nem más, mint a görögországi Athén.A görög főváros tele van nyüzsgő utcai piacokkal, friss termékekkel, fűszernövényekkel és illatos péksüteményekkel. Athén az érzékek kavalkádjáért a 10-ből 8,3 pontot kapott.

Athén egy virágparadicsom is, 10 négyzetkilométerenként 31 virágüzlettel és 22 parfümériával büszkélkedhet, ami azt jelenti, hogy a város minden sarkában finom illatok terjengenek. A város tisztaság iránti elkötelezettségét tükrözi a környezetvédelmi teljesítményindexe (EPI) is, amely 56,2 pontot kapott.

Ha tehát legközelebb utazást tervezel, ne a szívedre, hanem az orrodra hallgass.Bár Athén vívta ki az első helyet, érdemes megemlíteni a többi várost is, amelyek felkerültek a világ legjobban illatozó városainak listájára. Párizs romantikus hangulatával és elegáns sugárútjaival a második helyre került, a tisztaságáról és festői környezetéről híres Zürich a harmadik helyezett lett – írja a timeout.com.

Íme a világ 10 legjobban illatozó városa:

1. Athén, Görögország

AthénForrás: Sven Hansche/Shutterstock

2. Párizs, Franciaország

PárizsForrás: Shutterstock/Catarina Belova

3. Zürich, Svájc

ZürichForrás: Shutterstock/Canadastock

4. Dublin, Írország
5. Luxemburg
6. Nicosia, Ciprus
7. Koppenhága, Dánia
8. Bukarest, Románia
9. Valletta, Málta
10. Amszterdam, Hollandia

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek