Több, mint 580 millió forintot érő borkészlet tűnt el egy párizsi étteremből

Több mint 1,5 millió euró (580 millió forint) értékű bor tűnt el Párizs legrégebbinek mondott étterméből, amely a Ratatouille (magyarul L'ecsó) című animációs film ihletője is volt.

Párizs, FranciaországForrás: Shutterstock/Hjbc

A veszteséget a 300 ezer palack rutinszerű leltározása során fedezték fel. A becslések szerint 83 palack hiányzik a legutóbbi, 2020-as leltár óta. Mivel a palackok meg vannak számozva, a tolvajok nehezen tudnák diszkréten eladni – mondta egy sommelier a Le Parisien cikkében, melyet a BBC szemlézett. A múlt héten feljelentést tettek az ügyben, de rablásra utaló bizonyítékot nem találtak.

A hiányzó palackok között a drága évjáratokról híres Domaine de la Romanée-Conti burgundi birtok borai is szerepelnek. Egy üveg, 1945-ből származó Romanée-Conti 2018-ban 482 000 euróért (187 millió forint) kelt el, ami akkoriban a világ legdrágább palackjának számított. Az eltűnt palackok milliós összegekért kelhetnek el forintra átszámítva, egy 1966-os Grands Échézeaux Domaine De La Romanée-Conti Grand Cru Nicolas ára a legújabb becslések szerint több mint 1,8 millió forintot ér.

La Tour d'ArgentForrás: La Tour d'Argent Paris/Facebook

A Szajnára és a Notre Dame-székesegyházra néző 5. kerületi La Tour d'Argent-t gyakran Párizs legrégebbi éttermének nevezik. Ahogy korábban írtuk, története állítólag 1582-ig nyúlik vissza, és első vendégei állítólag francia királyok volták, bár ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. A történészek szerint nincsenek bizonyítékok, melyek a korai történeteket alátámasztanák, és az is lehet, hogy csak ügyes marketingfogásként terjesztették el, hogy az étterem olyan régi. Valójában 1860 előtt nem is említik a források.

Az étterem a 19. században vált ismertté híres kacsaételével, a canard au sang-gal, amely attól különleges, hogy a sült kacsacombot és kacsamellet az állat véréből - madeira bor, vaj és citrom hozzáadásával - készült mártással tálalják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek