Néhány napja kék fényben fluoreszkál éjszakánként San Diego vízpartja

Az elmúlt napokban kalifornia déli partjainál, La Jolla és az Encinitas között intenzív virágzásba kezdtek az algák, nappal vörösen izzik a víz, esténként pedig különös fényjátékot láthatnak a helyiek az óceán felszínén - írja a Travel and Leisure.

Az algákban taálható több millió lumineszkáló fitoplankton ugyanis, ahogy a hullámok megtáncolttatják azokat, misztikus kékes árnyjátékot adnak elő a víz felszínén. Napnyugta után mintegy két órával látható a legjobban, akkor olyan, mintha az északi fény jelenségét kompletten ráfolyatták volna az óceánra. "Legutóbb 2013-ben volt ilyen, de a mai napig nem tudjuk megjósolni, hogy pontosan mikor, minek hatására következik be ez a jelenség, ahogy azt sem, hogy meddig tart. Egyszerűen nem értjük a dinamikáját" - fogalmazott Michael Latz, a San Diego-i Oceanográfiai Intézet szakértője.

Forrás: Shutterstock / Kevin Key

Bár a világító algák virágzása különleges turistacsalogató látványt nyújt, arról nem szabad elfeledkezni, hogy az ilyen jelenségek mögött drasztikus vízszennyezés áll, és mindet a természeti katasztrófák közé sorolják. A vörös áradatnak nevezett jelenséget például a páncélos ostorosok túlzott elszaporodása okozza, amelyek vörösre festik a tengereket és óceánokat. Az Algafarm blog egyik korábbi cikkében a szerző arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek az algák különböző méreganyagot termelnek, elvonják a vízben oldott oxigént, és toxinjaik tömeges halpusztulást okozhatnak, aminek gyakran áldozataivá válnak a környék madarai és emlősei is. Az algatoxin által mérgezett halak, kagylók, rákok pedig gyakran felkerülnek az éttermek étlapjára is. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek