1000 év után tért vissza a víz az ókori római látványosságba

Több mint 1000 év után újra van víz az ókori római Caracalla fürdőjében. Pénteken balett-táncosok üdvözölték a víz visszatérését, akik egy újonnan felállított medence feletti emelvényen léptek fel.

Az új medence vize visszatükrözi az impozáns romokatForrás: Terme Di Caracalla Facebook oldala

A valaha épült egyik legnagyobb termálkomplexumot Septimius Severus császár kezdte el építeni Kr. u. 212-ben, és négy évvel később utódja, Caracalla fejezte be. Mi is írtunk korábban a becslések szerint 5 000 000 tonna kőből épült fürdőről, amelynél csak Diocletianus császár fürdője volt nagyobb az ókorban.

Caracalla fürdőjének romjai ma népszerű turisztikai célpontok, amelyek koncerteknek és színházi előadásoknak adnak otthont.

A műemlékhez kötődő legújabb projekt a Hannes Peer és Paolo Bornello építészek által tervezett Specchio, azaz olaszul tükörnek nevezett téglalap alakú, 42x32 méter hosszú és 10 centiméter mély medence. Az úgynevezett Natatió, az ókori római fürdőkben található legnagyobb medencét idézi, amely általában az épület központjában található – írja a Reuters a cikkében.

A víz egy olyan elem, amely több mint 1000 éve hiányzott, de most mégis tiszteletteljes módon tér vissza a romok közé" – mondta Mirella Serlorenzi, a helyszín igazgatója.

A vízsugarakkal és fényeffektusokkal felszerelt installáció része a római kulturális hatóságok szélesebb körű projektjének, amelynek célja, hogy a város ókori helyszínei jobban hasonlítsanak az eredeti elképzelésekhez.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek