Perel a McDonald's, mert nem nyithat éttermet a firenzei Dóm téren

A McDonald's 18 millió euró (5,5 milliárd forint) kártérítésért perli Firenze városát, amiért megtagadták a cégtől az engedélyt arra, hogy éttermet nyisson a reneszánsz műemlékváros szívében, a világhírű Dóm téren.

 

Az amerikai gyorsbüfélánc a regionális közigazgatási bíróságnál jelentette fel a toszkán tartományi székhelyet diszkrimináció címén. "Teljes mértékben egyetértünk azzal, hogy meg kell védeni a művészeti örökséget és a történelmi olasz városközpontokat, a hagyományokat és a történelmi kis boltokat, de nem fogadhatunk el hátrányosan megkülönböztető szabályozást" - jelentette be közleményében a gyorsétteremlánc.

Fotó: Sailko / Wikipedia


Dario Nardella polgármester civil csoportok nyomására júniusban tagadta meg az engedélyt az amerikai multitól, hogy gyorsbüfét nyisson az UNESCO világörökségi listáján is szereplő óvárosban, a Santa Maria del Fiore katedrális tőszomszédságában. Júliusban egy örökségvédelmi szakértői testület is megerősítette a tilalmat.

Firenze első embere azt bizonygatja, nincsenek semmiféle előítéletek a nemzetközi étteremlánccal szemben, amit szerinte az is bizonyít, hogy a McDonald's kilenc másik éttermet működtet a városban, de védeni akarják a hagyományos vendéglátóhelyeket.

Az olasz sajtó szerint az étteremláncot annál is inkább feldühítette az engedély megtagadása, mert úgy módosított üzleti modelljén, hogy mindenben megfeleljen a firenzei elvárásoknak. A januárban életbe lépett szabályok előírják, hogy a történelmi városközpontban újonnan nyitandó éttermek legalább 70 százalékban tájjellegű termékeket kínáljanak. Mivel a regionális közigazgatási bíróság döntése fellebbezhető, Firenze és a McDonald's akár évekig is pereskedhet egymással - írja az MTI.

Rómában is sokan, köztük befolyásos bíborosok ellenzik azt, hogy a multinacionális gyorsbüféhálózat éttermet nyisson a Vatikánban, a Szent Péter-bazilika közelében. Az egyházi városállamban a Szentszék vagyonügynöksége adott bérbe hatalmas méretű üzlethelyiséget az étteremláncnak egy olyan épületben, ahol kardinálisok is laknak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek