Nem kevesebb, mint 1200 lépcső vezet a világ nyolcadik csodájához

Srí Lanka egyik leglátogatottabb és legismertebb látnivalója Szigirija (Oroszlán szikla), egy ősi sziklaerőd, melyet a helyiek a világ nyolcadik csodájának tartanak. Nagyjából 200 méter magasba kell felmásznunk, ha szeretnénk megcsodálni a tetején lévő építményeket és az onnan nyíló, lenyűgöző panorámát.

A Srí Lankára látogató turisták kedvenc látnivalói az elefántok és a háttérben emelkedő Oroszlán sziklaForrás: AFP/Ishara S. Kodikara

De nem csak a Srí lankai lakosok és a turisták, hanem az UNESCO is felismerte a látványosság nagyszerűségét, és a Világörökség részévé tette. A Dambulla város közelében található helyszín Dél-Ázsia egyik legjobban megőrzött várostervezési példája és egyik legfontosabb régészeti lelőhelye. Szigirija romjai között ősi fellegvárat, palotákat, árkokat, bástyákat, sziklába vésett vízgyűjtőket, kerteket, egy oroszlánkaput, egy tükörfalat és falfestményeket láthatunk.

A hatalmas szikla tetején egykor komoly építészeti remekművek álltakForrás: AFP/Ishara S. Kodikara

A szikla történtete Kásjapa király (477-495) uralkodásának idejére nyúlik vissza, aki ezt a helyet választotta új fővárosának. Palotáját az itt található szikla tetejére építtette, és falaira színes freskókat rajzoltatott. A felfelé vezető útra egy hatalmas oroszlánt készíttetett, mely kaput formázott meg. Erről az építményről kapta nevét a hely.

Méretes oroszlánmancsok között vezet az út felfeléForrás: AFP/Ishara S. Kodikara

Az oroszlán mancsai között indulva galériákon és lépcsőkön juthatunk fel a szikla tetejére. Hát nem lenyűgöző? Az oroszlánlábak felett méretes faragott oroszlánfej meredezett, amely azonban sajnos nem maradt fenn.

Meredek és fárasztó úton juthatunk fel a királyi romokigForrás: AFP/Ishara S. Kodikara

Tükörfal és festmények 

Állítólag ez a téglából épült, eredetileg fehér vakolattal ellátott sziklafal olyan mértékben fel volt finomra polírozva, hogy amikor a király arra sétált, láthatta benne a tükörképét.

A fal maradványai, amit egykor a király tükörként használtForrás: Parakrama/Wikipedia

De nem csak magát szerette nézegetni, hanem valószínűleg a sziklafalra festett festményeket is nap mint nap megcsodálata. John Still brit régész úgy vélte, hogy a hegy teljes felülete egy hatalmas képgaléria, ami talán a világ leghatalmasabb festménye lehet. A freskók egymás mellé téve ugyanis be tudnák teríteni a szikla teljes, 140 méter magasés 40 méter széles nyugati oldalát.

A lépcsőkön sétálva megcsodálhatjuk a sziklafalakat beborító festményeketForrás: psychoslaveTWikipedia

A színes falfestményeken 500 női alak szerepel. A homlokzati sziklarészen túl, a barlangok mennyezetein is láthatunk rajzokat.

A világ legrégebbi kertjei

A szikla nyugati oldalán találhatók Szigirija legfontosabb látványosságai, a kertjei. Dél-Ázsia legjobban megőrzött vízi kertjei egyben a világ legrégebbi parkosított kertjei is, melyek a szándékos szimmetria és aszimmetria zseniális kombinációját alkotják. A kertekben egykor művészien megtervezett medencék, szökőkutak, patakok és pavilonok álltak. Meglepő módon ezeknek a kerteknek nem az elrendezésük a leglenyűgözőbb, hanem az, ahogy működtek.

Itt találhatók a világ legrégebbi kertjei, melyek legalább 1500 évesekForrás: Hemis via AFP/RIEGER Bertrand / hemis.fr/Rieger Bertrand / Hemis.Fr

Ezeket a vízrendszereket a hidraulikus energia, a földalatti alagútrendszerek és a gravitációs erő alkalmazása miatt mérnöki csodának tekintik, amely látványos medencék és szökőkutak rendszerét hozta létre, és csaknem 1500 évvel később is működnek. Hihetetlen, de a szikla lábánál elterülő kertek a szikla tetején álló esővizes medencékből is kapnak vizet. A víz ugyanis a sziklába vágott lefolyón keresztül a földalatti vezetékrendszerbe jut, hogy segítse a kertek vízellátását. 

A szikla tetején a király és családja egykor csodás palotájában éltForrás: Hemis via AFP/MOIRENC Camille / hemis.fr/Moirenc Camille / Hemis.Fr

Az elmélet szerint Kásjapa király családja használta ezeket a szökőkutakat és medencéket, különösen a Szigirija tetején lévő nagy tavat, melyet úszómedencének terveztek, hogy menedéket nyújtson a forró dél-ázsiai napsütésben. A medencében kőlépcsők vezettek a vízbe. 

A teljes szikla felülnézetből, melyet ma is buja erdők vesznek körülForrás: NurPhoto via AFP/Thilina Kaluthotage/NurPhoto/Thilina Kaluthotage

Az 5. század fontos vendégei a lenyűgözően kialakított kertek és kutak között sétálva jutottak el a palotához vezető több mint 1200 lépcső kiindulópontjához, ahonnan elindulhattak a szikla tetejére.
A király erről az édeni helyről uralkodott 495-ig, amikor elhagyta, és a helyszínt évszázadokon keresztül buddhista kolostorként használták. 

Minden jó, ha végre feljutottunk

A hatalmas kőoroszlán mancsai mellett elhaladva több mint 1200 bizonytalan lépés végén felérve a magasba, a központi palota romjain sétálhatunk, ahol esős időben megtelik a nagy medence, amiben most már természetesen nem lehet megmártózni, ahogy azt régen tették.

A makákóknak nem jelent gondot felmászni a tetejéreForrás: robertharding via AFP/John Alexander/John Alexander

De így is megéri megmászni a sziklát. A régmúlt történelmi látnivalóin túl a jelenben is elmerülhetünk. Fentről ugyanis csodálatos látványt nyújtanak a szikla lábánál álló vízi kertek és a zöld dzsungel a kék horizonttal.

 (Forrás: sigiriyafortress.combbc.com, wikipedia.orgadventuresofjellie.com)

 





Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek