Egyre csak süllyed a tengerbe a világ legegyedibb repülőtere

A Kansai International Airport nagyon szokatlan helyen található: a tenger közepén Japán Osaka-öblében. Két mesterséges szigetet építettek kifejezetten a repülőtér számára, ahol évente 25 millió utas fordul meg. Amikor 30 évvel ezelőtt megépítették a légikikötőt, a világ legegyedibb repülőterének tartották, de mostanra inkább az aggodalom tárgyává vált, mivel riasztó ütemben süllyed.

Hihetetlen, de mesterséges szigeteket építettek a tengerre, hogy a zsúfolt nayvárost, Oszakát mentesítsékForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Mami Nagaoki

A reptér Japán második legnagyobb nagyvárosát, Oszakát szolgálja ki belföldi és nemzetközi járatokkal. Az All Nippon Airways, a Japan Airlines és a Nippon Cargo Airlines központjaként szolgál. A terminálon lenyűgöző üzletek – például Chanel, Hermes és Cartier –, valamint éttermek sora várja a vendégeket. A repülőteret kívülről, belülről nézve eláll az ember lélegzete.

Szebbnél szebb üzletek kínálják portékáikat a terminálokonForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Masahiro Sugimoto

Csakhogy a repülőtér alapjául szolgáló szigetek lassan, de biztosan süllyednek. A szigetek és az épületek súlya ugyanis összenyomják a tengerfenéki iszapot, amelyre épültek. Pedig a megépítése egykor csillagászati, 15 milliárd USA dollárnak megfelelő jenbe került, és további 150 millió dollárt fordítottak az oldalpartfalak megemelésére, hogy  a terminálokat megvédjék a tenger becsapódó hullámaitól.

Ahogy süllyed a repülőtér, úgy kezd kudarcba fulladni a precíz japán mérnöki tervezésForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Taketo Oishi

A repülőteret először 1994-ben nyitották meg, és 2018-ra aggasztóan sokat, 11,5 métert süllyedt, ami 25%-kal több, mint amit a mérnökök korábban megjósoltak.

Egyes szakértők szerint még 100 évbe telik, mire teljesen eltűnik, míg mások szerint ez a becslés inkább a 25 évhez közelít.

A repülőteret ráadásul  többször is szélsőséges időjárási viszonyok sújtották. 2018-ban lecsapott Japánra a Jebi tájfun, amely olyan komoly pusztítást végzett, hogy a repülőteret ideiglenesen be is zárták. Rémült utasok ezrei rekedtek a repülőtéren, amikor a beáramló víz elárasztotta az épületeket és megrázta a város teljes infrastruktúráját.

Nap mint nap döbbenetesen nagy utasforgalmat bonyolít a légikikötőForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Michihiro Kawamura

Jogosan merül fel a kérdés: megér ennyi pénzt és vesződést ez a repülőtér? Nos, a projektben résztvevő tisztviselők szerint igen, mert Oszakát összeköti a világ többi részével, és sikerült csökkentenie az Oszakai Nemzetközi Repülőtér túlzsúfoltságát.

(Forrás: indiatimes.comeconomictimes.indiatimes.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek