Milliók várják ma a teljes napfogyatkozást a tengeren túl, ti is élő adásban láthatjátok

A mai napon teljes napfogyatkozást láthatnak Mexikó, az Egyesült Államok és Kanada felett az égboltot bámulók. Az eseményt milliók élhetik át – köztük 32 millió ember csak az Egyesült Államokban – ahogy 3,5-4 percig teljesen eltakarja majd a Hold a Napot – írja a CNN.

Tűzgyűrűs napfogyatkozás a panamai Cocle tartományból. - illusztráció.Forrás: MTI/EPA/EFE/Bienvenido Velasco

A teljes napfogyatkozás akkor következik be, amikor a Hold elhalad a Föld és a Nap között, teljesen elzárva a Nap fényét és látványát. Közel hét év telt el a 2017-es „nagy amerikai napfogyatkozás" óta, a következő teljes napfogyatkozás pedig 2044 augusztusában lesz látható az Egyesült Államokban. 

A távolság miatt mi sem kell, hogy lemaradjunk a látványtól, amit itt tudtok élőben követni:

Pontosan hol látható a teljes napfogyatkozás?

Mintegy 4000 kilométer hosszú és 200 kilométer széles sávban lesz tapasztalható a teljes napfogyatkozás. A sávon kívül, de annak közelében részleges napfogyatkozás lesz látható. 

A teljes napfogyatkozás Mexikó egyes részein, Kanadában és több mint 10 amerikai államban lesz látható, míg a félhold alakú részleges napfogyatkozás várhatóan 49 államban fog megjelenni – ha az időjárás engedi.

A napfogyatkozás először a Csendes-óceán déli részén jelenik meg, és megkezdi útját Észak-Amerikán keresztül. Mexikó csendes-óceáni partvidéke a teljes napfogyatkozás első helyszíne a sávban, várhatóan délelőtt 11:07.

New Yorkban így nézték a teljes napfogyatkozást 2017-benForrás: Shutterstock/James Kirkikis

Az út Texas, Oklahoma, Arkansas, Missouri, Illinois, Kentucky, Indiana, Ohio, Pennsylvania, New York, Vermont, New Hampshire és Maine területén folytatódik. Ezután átszeli Kanadát Ontario déli részén, Quebecben, New Brunswickben, a Prince Edward-szigeten és Új-Skóciában, és 17:16-kor ér véget Új-Fundlandon Atlanti-óceán partján.

Eric Holcomb, az egyesült államokbeli Indiana állam kormányzója az április 8-i teljes napfogyatkozás miatt az egész államban vészhelyzetet rendelt el.

A republikánus tisztségviselő szerint ugyanis a különleges esemény miatt az Indianába érkező látogatók száma megterhelheti az állam kommunikációs, közlekedési és vészhelyzeti reagálási rendszereit – írja Magyar Nemzet.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek