Nem találnád ki, melyik országban fekszik Európa legjobb strandja!

Nyilvánvalóan nem lepődtünk meg, amikor márciusban a Beach Atlas a világ legjobb strandjának választotta Bora Bora tengerparti szakaszait, hiszen nehéz felvenni a versenyt páratlanul selymes, fehér homokjával és a türkizkék tengerének vizével. Az idei Golden Beach Award néhány szokatlan tengerparti szakaszt is a lista élére állított, egy olyan rangsorban, amely a természeti szépség mellett az éjszakai élet, a közösség és a kultúra helyi jelentőségét is figyelembe veszi. Nézzük! 

Bora Bora, Francia Polinézia egyik szigete, a földi paradicsomForrás: Shutterstock/Martin Valigursky

Az Egyesült Királyság öt ragyogó strandja került fel a 100-as listára, az európai strandok pedig a 25 legjobb hely közül 11-et szereztek meg. És bár nem meglepő, hogy a napfényes országokban, például Spanyolországban és Görögországban a strandok előkelő helyet foglalnak el, Európa összesített győztese hallatán mindenki csodálkozva húzhatja fel a szemöldökét. Az izlandi Black Sand Beach lett ugyanis Európa legjobb strandja az idei rangsorban.

Szénfekete homok és kavicsok Izland tengerpartján, a Reynisfjarán.Forrás: Shutterstock/Stasivanovv

A partszakasz, ahol a vulkáni táj találkozik az Atlanti-óceánnal, Reynisfjara néven is ismert. Nemcsak a koromfekete homok és a kavicsok miatt szokatlan látvány, hanem a jellegzetes oszlopos bazaltképződményeinek köszönhetően is. Nem csoda, hogy a Trónok harca forgatási helyszíneként is használták. Évmilliók során alakultak ki a méhsejt mintázatúra töredezett oszlopok az egykor kiömlő vulkáni láva megszilárdult, vastag rétegeiből. A hatszögletű bazaltformációk "rokonait" Észak-Írországban is megtalálhatjuk. A szintén tengerparti Óriások útja/átjárója (Giant's Causeway) az UNESCO világörökségének részét képezni, és világ minden pontjáról érkező turisták bakancslistás látnivalója. 

Két legyet egy csapásra: Izlandon láthatjuk a világhírű észak-ír látnivaló, az Óriások útja kistestvérét is.Forrás: Shutterstock/Andrey Bayda

A dobogó második helyezettje egy amerikai nevű strand lett, de ne tévesszen meg senkit, az Omaha Beach Franciaországban található. Ez volt a fedőneve annak a normandiai partszakasznak, ahol a II. világháborúban a szövetségesek partra szálltak a németek által megszállt Franciaországban 1944. június 6-án. A D-Day, vagyis a normandiai partraszállás a második világháború egyik legfontosabb hadművelete volt, amelynek révén a szövetséges csapatok hídfőállásokat foglaltak el Caen közelében.

A Bátrak (Les Braves) elnevezésű szobor, amely az itt partra szállt amerikai és brit katonák emléke előtt tiszteleg. A háromrészes alkotás középső része a Felkelés és Szabadság, két oldalsó eleme a Remény illetve a Testvériség Szárnyai nevet kapta.Forrás: Shutterstock/Henri van den Berg

A partszakaszon színvonalas múzeum és emlékművek egész sora állít mementót a II. világháború rengeteg véráldozatot követelő, sorsfordító katonai manőverének.

A harmadik helyezett tengerpart szintén Franciaországban található. A Cap d'Agde egy nyüzsgő üdülőhely, ott taláható Európa legnagyobb működő naturista üdülőtelepe.

Nézzük a dobogóról lecsúszott, de így is előkelő helyezetteket!

A negyedik legjobb európai strand ritkaságszámba megy a TOP 10-es listán. Ez ugyanis nem tengerparti helyszín, hanem édesvíz. A Luzerni-tó nemcsak káprázatos hely az Alpok kétezres hegyeinek lábánál, hanem a svájci kulturális folklór szerves része. A tó tulajdonképpen egy sokkal nagyobb állóvíz, a Vierwaldstätti-tó kilenc medencéjének illetve öblének egyike. Európa legnagyobb édesvízi gőzhajóflottája közlekedik rajta, amely önmagában komoly turistalátványosság,közelében pedig a kontinens legöregebb és a legmeredekebb fogaskerekűje jár. Kristálytiszta vizében Luzern központjában is megmártózhatunk. A város Nationalquai nevű rakpartján, közvetlenül a történelmi múltú, impozáns épületek előtt merülhetünk a hűvös habokba.

Luzern, ahol a magashegyi nyugalom és a városi pezsgés találkozikForrás: Pixabay

Horvátország szintén egy városi stranddal került be az első 10 közé. Dalmácia legnagyobb városa, Split homokos partjáért egyaránt rajonganak a helyiek és a turisták, különösen, hogy azon a vidéken nem annyira könnyű selymes fövenyeket találni. A kék zászlós Bačvice strand tiszta vizében, amely néhány perces sétára fekszik a belvárostól, a legbátrabbak egész évben fürdőznek, a turisták pedig megleshetik, ahogyan a helyiek kedvenc labdajátékukat, a picigint játsszák. 

A splitiek saját sportága, a piciginForrás: Shutterstock/Wirestock Creators

Ami a tenisz számára Wimbledon, az a picigin számára a Bačvice. A helyi sport az első világháború után alakult ki a spliti strandon, valamikor 1923 körül, és innen terjedt el a világ más strandjaira is. A picigin egyfajta vízi röplabda, amelyben sokat kell vetődni, ezért csak homokos strandon, háló és pontozás nélkül játsszák általában egy kiszuperált, lecsupaszított teniszlabdával. Lényege, hogy minél tovább ütögesse egymásnak a labdát az ideális felállás szerint öt játékos, mielőtt az a vízbe pottyan.

A picigin a szellemi kulturális örökségi részét képezi Horvátországban és minden évben nemhivatalos világbajnokságot is rendeznek belőle.

Homokos parttal rendelkezik az a két görögországi strand is, amelyek szintén felkerültek a TOP 10-es listára. Ráadásul mindkettő Mikonosz szigetének partjain húzódik. Az Elia és a Paraga Beach-en egyaránt megszokott a nudizmus. 

A legendásan hosszú Elia beach a görögországi MikonoszonForrás: Shutterstock/saiko3p

Az előbbi a leghosszabb homokos partszakasz a szigeten. Mérete ellenére szinte minden négyzetméterét napozóágyak és napernyők foglalják el, de a homokban heverészni szeretők is találnak rajta helyet. Paraga kisebb strand, sétatávolságra a folyamatos buliktól hangos Paradise Beach-től.

Ezek Európa legjobb strandjai 2024-ben a Beach Atlas szerint

Black Sand Beach, Izland
Omaha Beach, Franciaország
Cap d'Agde, Franciaország
Luzerni-tó, Svájc
Barceloneta Beach, Spanyolország
Playa d'en Bossa, Spanyolország
Elia Beach, Görögország
Bacvice, Horvátország
Praia Dona Ana, Portugália
Paraga Beach, Görögország

(Forrás: beachatlas.com, timeout.com,beachatlas.com)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek