Messze még a forró nyár, de már erdőtüzek tombolnak Krétán

Öt eső nélküli hét után a hétvégén számos erdőtűz alakult ki Görögországban; csak szombaton 72 mezőgazdasági területen kialakult tűzesetet jelentettek, többnyire Krétán és az ország középső részén. A görög polgári védelem pedig riasztást adott ki az Égei-tenger térségét vasárnap elérő viharok miatt, amelyek tovább szíthatják az erdőtüzeket - közölte a tűzoltóság.

A magyarok egyik kedvenc görögországi szigetén, Krétán tűz ütött ki, a szél pedig ronthatat a helyzeten - illusztrációForrás: Georgios Tsichlis / Shutterstock

A lángokat vasárnapra sikerült megfékezni, de a viharok az előrejelzések szerint keddig tartanak és tovább súlyosbíthatják a helyzetet.

A tízes skálán 7-es és 8-as erősségű szél várható, ez rendkívül veszélyes" - figyelmeztetettek.

Az elmúlt évben heteken keresztül dúltak erdőtüzek Görögországban; az ország északkeleti részén található Dadia Nemzeti Parkban óriási földterületek perzselődtek fel. Tavaly mi is beszámoltunk arról, hogy a rodoszi turistaparadicsomban tomboló hőség és az erős szél miatt július 18-án heves erdőtűz ütött ki, ami miatt körülbelül 20 ezer embert, főként turistákat evakuáltak.

Szakértők szerint a rendszerint májusban kezdődő erdőtűzszezon idén a klímaváltozás hatása miatt korábban érkezik, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek