Te is kutatod egy ideje, merre találhatók ezek a páratlan épületek?

Thierry Lechanteur neve lassacskán talán bevonul a köztudatba. Varázsvilágot idéző házai kívül-belül ékszerdoboznak tűnnek. Egyszerre rabul ejtők és kissé giccsbe hajlók. Egy biztos, hogy nem tudja az ember egy könnyen levenni a szemét róluk. Úgy tűnik, megszületett az építészet Anna Geddes-e.

Lehet, hogy már te is találkoztál vele az interneten. A fotóval egy gyönyörű villáról, amelyet egyes források szerint maga Victor Horta, az európai Art Nouveau építészet és iparművészet egyik legfontosabb képviselője tervezhetett.

A közösségi oldalakon Victor Hortának tulajdonított ház BukarestbenForrás: instagram.com/thierrylechanteur

Több közösségi oldalon is az terjedt el, hogy a ház a román fővárosban, Bukarestben található. Ez azonban nem igaz. A nyomok Belgium vallonok lakta területére, Liège-be vezetnek. Egy kortárs művész alkotása a ház, aki nem építész, hanem digitális művész és egy szerkesztett képet hozott létre, amelyen a különleges formavilágú villa látható – írja a vrt.be.

Azóta a művész számos más alkotása is ellepte az internetet. Mór, szecessziós, viktoriánus stílusban épült villák, Gaudí, Hundertwasser modorában létrehozott házak, homlokzatok, erkélyek, loggiák és belső terek sorakoznak a szemünk előtt a művész Instagramján olyan élénk színekkel, virágmintákkal, pazar tárgyakkal és buja növényzettel díszítve, hogy a legvadabb fantáziáinkban is nehezen tudnánk érdekesebbeket elképzelni.

Thierry Lechanteur burjánzó, vizuális szüleményeit a Midjourney-AI-val alkotja. Ez egy olyan program, amely szöveges leírás alapján képeket generál az AI felhasználásával. Hasonló a népszerű DALL-E-hez, amely igény szerint fényképeket, rajzokat vagy kollázsokat készít.

„Különféle utasításokkal és elképzelésekkel táplálom a programot, amelyekből az képet alkothat.Néha napokig dolgozom egy-egy fotón. Rendszeresen visszatérek a régi projektekhez, amelyeket aztán új ötletekkel gazdagítok. A mesterséges intelligencia egy eszköz, amellyel felfedezhetem és konkretizálhatom a kreatív ötleteimet – magyarázza Thierry."

Nem tudom, ki hogy van vele, engem a belga művész munkái a babafotózást a '90-es években új távlatokba helyező ausztrál fotós, Anne Geddes munkáira emlékeztetnek. Ő a gyerekekre álmodott addig sosem látott fantáziavilágot, Lechanteur pedig most épületekre. Geddes jelmezekbe bújtatva, változatos díszletekkel helyezte a csecsemőket új kontextusba, Lechenteur pedig ismert építészeti és design stílusjegyek felhasználásával alkot új művészi paradigmát. 

Utóbbi úgy tekinti munkáit, mint menekülést a tömegtermelés és a modern élet hideg és embertelen szabványosítása elől. Sajnálja, hogy munkája, amelyet valóban Victor Horta ihletett, de nem ő tervezett, megtévesztő álhírként terjed a világhálón. „Minden munkámnál mindig azt a tájékoztatást adom, hogy digitális alkotásról van szó, tehát nem fotóról. Kár, hogy egyesek kihagyják ezt az üzenetet, és kiragadják a képet az eredeti kontextusából."

 Erről a házról is azt hiszik az internetezők, hogy létezik, pedig csak a fantázia szüleménye.

Lechanteur idén először állítja ki a mesterséges intelligencia segítségével létrehozott munkáit a brüsszeli Kubai Nagykövetségen, amely – az ügy pikantériájaként – egy olyan szecessziós épületben működik, amelyet Victor Horta tervezett 1900-ban. 

 A Travelón korábban már írtunk egy másik művészről, aki csodálatos virágmintás textileket és tapétákat tervez, amelyeket létező házakra montíroztak rá a munkái iránt lelkesedő rajongói. A kísérleti projekt eredményei meglepően hasonlítanak Thierry munkáihoz.

Biztos nem vagyok egyedül a gondolattal, hogy boldogabb hely lenne a világ sokak számára, ha a digitálisan megálmodott házak, amelyekre lassan egy önálló művészeti irányzat épülhet, a valóságban is léteznének. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek