Szokatlan látvány: Strandfoglaló állatok Franciaországtól Thaiföldig

Rengeteg olyan tengerpart van a világon, amelyek pontosan ugyanazon tényezők miatt vonzóak számunkra: kristálytiszta víz, fehér homok és napsütés. Vannak azonban olyan strandok is, amelyek nem csak a lenyűgöző környezet miatt kedveltek, és nem csak az emberek körében. Nem fókákra, pingvinekre és más vízi állatokra gondolunk, hanem ennél sokkal színesebb és szokatlanabb palettára. Nézzétek csak!

Korzika tengerpartja a teheneké

A franciaországi Korzika szigetén található Coti-Chiavariban a Mare e Sol nevű strand egy népszerű turisztikai úti cél, mivel nagyjából harminc tehén sétálgat az azúrkék színű víz partján. No, de fürdeni kevésbé tudnak miattuk a turisták, mert az állatok nem hajlandóak lemondani a kisajátított strandjukról.

Évente mintegy harminc vadmarhából álló csorda béreli ki rezidenciájának a Mare e Sol strandot, Coti-ChiavaribanForrás: AFP/Pascal Pochard-Casabianca

Korzikán nagyjából 15 000 tehén kóborol a szigeten, melynek körülbelül a fele vadon élő, a másik fele pedig a szigeten legeltetési joggal rendelkező gazdáké. A koronavírus miatti lezárások alatt az állatok a szokásosnál nagyobb szabad térhez jutottak. A turisták azóta már visszatértek, az állatok viszont láthatóan önfejűek lettek, és nem hajlandók távozni. 

Néha még meg is támadnak egy-egy számukra betolakodónak vélt embert, emiatt már figyelmeztető táblákat is kihelyeztek. A konfliktus egyre gyakoribb, különösen, ha a szarvasmarháknak borjaik is vannak. A turisták legtöbbje viszont látványosságként fényképezi a strandoló szarvasmahákat.

A turistáknak érdemes az állatoktól tisztes távolságot tartaniForrás: AFP/Pascal Pochard-Casabianca

Malaca van a malacoknak a Bahama-szigeteken 

Senki sem tudja pontosan, hogyan kerültek a disznók erre a távoli helyre, de azt könnyen megértjük, ők miért döntöttek úgy, hogy maradnak. Paradicsomi környezetben élhetnek, közben kristálytiszta vízben úszkálhatnak, homokfürdőt vehetnek és jó társaságban tölthetik el az idejüket.

Gyakran kerülnek kapcsolatba a turistákkal és ezt egyik fél sem bánjaForrás: Mia2you/Shutterstock

Leggyakrabban a Big Major Cay-nél (Pig Island) bukkan fel a nagyjából 20 malacból álló konda, amelyek mindegyike élvezi a strandot és az úszást. A Bahamák úszkáló malacai az évek során komoly internetes hírnévre tettek szert, és egyre több látogató érkezik csak miattuk a szigetekre.

Irigylésre méltó az Atlanti-óceán kékellő vízében úszkálni, ahogy ezt éppen egy malacka is tesziForrás: livepixx.de/Shutterstock

A röfiknek pedig elképesztően jó dolguk van, hiszen simogatják, szeretgetik őket a kíváncsi turisták. Bár vadon élők, mégis játékosak, és cseppet sincs ellenükre, ha a látogatók néha étellel is kényeztetik őket, cserébe pedig örömmel úszkálnak a turistákkal együtt.

Ezen a thaiföldi tengerparton a makákók az urak

A híres Monkey Beach, a thaiföldi Phi Phi-sziget sziklái között található. Ez a strand már önmagában is vonzó, de szokatlan állatai, a majmok miatt még inkább keresett. 

Turisták a Phi Phi-szigeten a Monkey Bay (thai nevén Ao Ling) tengerpartján élvezik az állatok társaságátForrás: AFP/Mladen Antonov

Ezen a strandon hosszúfarkú makákók kolóniája él, amelyek játékaikkal szórakoztatják a látogatókat, de bizony nem csak játszanak, hanem ételre és fényes tárgyakra is vadásznak. Hosszú karjuk van és nagyon gyorsak! Gyakran tartózkodnak a parton, hogy üdvözöljék a hajókkal érkező turistákat, abban a reményben, hogy élelmet is kapnak tőlük.

Türelmesen várják a turistákat, akiktől finom falatokat remélnekForrás: Anna Jedynak/Shutterstock

Ez tökéletes úti cél azok számára, akik szeretnek szórakozni utazás közben, és megfigyelni az állatokat a természetes élőhelyükön. A fiatal majmok folyamatosan bohóckodnak, más napokon pedig a fiatal hímek között kilalakult drámai, hatalmi harcoknak lehettek tanúi. Ha féltek az állatoktól, csónakból is megnézhetitek őket.

Ez az amerikai sziget a vad pónik birodalma

A marylandi Assateague-sziget tengerpartján 300 vadló él békésen. Itt úgy töltik az idejüket, mint a nyaralók: akkor esznek, fürdőznek, sétálnak, amikor csak akarnak.

Vadlovak pihennek egy strandon a napozók közelében a marylandi Assateague-szigetenForrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Akárcsak a Bahamákon élő sertések esetében, ezeknek az állatoknak a szigetre érkezése is ismeretlen. Az egyik elmélet szerint egy spanyol teherhajó rakományként szállított lovakat, de elsüllyedt a partoknál, és az állatok a partra úsztak. Mások úgy vélik, hogy a vadlovak a korai gyarmati telepesekkel együtt érkeztek oda. 1997-ben egy spanyol hajóroncsot fedeztek fel az Assateague-sziget partja mentén, ami az első elméletet erősíti.

A vizet most sem vetik meg, így anno akár ki is úszhattak a partraForrás: Getty Images via AFP/2012 Getty Images/Mark Wilson

Bármi is történt, a lovak most boldogan élnek itt, és teljesen alkalmazkodtak a tengerparti ökoszisztémához: sósmocsári zsinórfűvel, kordfűvel, dűnefűvel, babérgallyal, csipkebogyóval és datolyaszilvával táplálkoznak; és nem zavartatják magukat, bárk is érkezzen a szigetükre.

Forrás: edreams.comforbes.comsimbaseatrips.comsandals.com

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek