Videó: Álomhelyen fog áthaladni Szicília újjáépülő vasútvonala

Hamarosan újra életre kel az egykori Alcantara-Randazzo vasútvonal, amely Szicília csodálatos szegletét keresztezi. Csupán 37 kilométer hosszú lesz, de egy álom tájon halad majd át, és ezért kiválóan alkalmas arra, hogy turistavasúttá váljon – írja a siviaggia.it.

Az Alcantara folyó torkolataForrás: Pannucci Stefano/Wikipedia

Az útvonal a híres Alcantara-szoros mellett halad el, mely Szicília egyik legemlékezetesebb természeti tája, így újra felvetődött, miért ne hoznák vissza a vérkeringésbe ezt a mesés vasútvonalat? Az elmúlt években új projektet hagytak jóvá a vasút felújítására. A táj valóban lenyűgöző.

Az útvonal különösen sokatmondó: Alcantara állomásáról indul, amely ma is a Jón-tengeri Messina-Catania vasútvonal csomópontja, majd az Alcantara folyó völgyét követve a szárazföld belseje felé halad, az Etna északi lejtőjén.

Az első szakasz az Alcantara és a Motta Camastra állomások közötti 13 km-es útvonal helyreállítására vonatkozik, melynek munkálatai már meg is kezdődtek. Még sok a tennivaló, és ennek az első szakasznak a felavatását is csak 2026-ra tervezik. Ezután a fennmaradó útvonalon (összesen kb. 37 km-en) haladnak tovább a munkálatok egészen a használaton kívüli Randazzo állomásig.

Randazzo végállomásán tér majd véget a nem mindennapi vonatútForrás: Luca Sartoni/Wikipedia

A vasút meglehetősen kanyargós és szinte teljesen felfelé halad, amelyen 13 viadukt és 8 alagút található.

Az Alcantara-Randazzo vasút egykor abból az igényből született, hogy összekössék Kelet-Szicília hátországát a part menti nagyvárosokkal, például Messinával és Cataniával. A megépítésére még 1928 és 1959 között került sor, 1981-ben azonban az Etna heves kitörése lávafolyást idézett elő, amely tönkre tette a vasút útvonalát. A helyreállítási munkák néhány évig tartottak, és 1983-ban végre helyreállt a forgalom. A kalandok azonban itt még nem értek véget: 1994-ben ismét megszakadt a vonal, ezúttal a korszerűsítési munkálatok miatt – mint a vasúti átjárók automatizálása és egy új megálló, a Gole Alcantara létrehozása – de a vasutat soha nem nyitották meg újra. Pár éven belül azonban újra zakatolhatnak a vonatok ezen a lenyűgöző, vadregényes tájon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek