Szicília új látványossága: kolosszális méretű szobor fogja őrizni Zeusz templomát

Az i. e. ötödik századból származó, 8 méteres szobor restaurálva és darabonként összeszerelve kállítják ki az Szicíliában található agrigentói Templomok Völgyében. A szobor évszázadokön keresztül ókori romok között feküdt eltemetve, most viszont egy 20 éves kutatási és restaurálási projekt után elfoglalhatja méltó helyét a szicíliai Agrigento görög templomai között – írja a theguardian.com.

A gigantikus Atlasz szobor a Templomok Völgye egyik legnagyobb látványossága leszForrás: Youtube / English News / print screen

Az alkotás egyike volt annak a közel 38 szobornak, amelyek a Zeusz-templomot díszítették. Az épületet a valaha készült legnagyobb dór templomnak tartják, annak ellenére, hogy soha nem fejezték be.
Az Atlasz szobor a Templomok Völgyének egyik fénypontja lesz. Végre bemutathatjuk ezt az impozáns művet a nemzetközi közösségnek" – mondta Francesco Paolo Scarpinato, a kulturális örökség munkatársa a szicíliai kormányzóval, Renato Schifanival közös nyilatkozatában.

A vizsgálat amellett, hogy betekintést nyújtott az emlékműbe, további 90 töredék aprólékos katalogizálásához vezetett, amelyek legalább nyolc különböző atlaszhoz tartoznak. Ezért a bemutatott szobrot darabról darabra állították össze, és függőlegesen helyezték el a Zeusz-templom előtt, hogy az istenek atyjának szentelt építmény őrzőjeként szolgálhasson.

A Templomok Völgye ma az Unesco világörökség része és a világ legnagyobb régészeti parkja, amely 1600 hektáron terül el. Hét templom, városfalak, egy bejárati kapu, egy agora, egy római fórum, valamint nekropoliszok és szentélyek romjai találhatók benne.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek