Szicília új látványossága: kolosszális méretű szobor fogja őrizni Zeusz templomát

Az i. e. ötödik századból származó, 8 méteres szobor restaurálva és darabonként összeszerelve kállítják ki az Szicíliában található agrigentói Templomok Völgyében. A szobor évszázadokön keresztül ókori romok között feküdt eltemetve, most viszont egy 20 éves kutatási és restaurálási projekt után elfoglalhatja méltó helyét a szicíliai Agrigento görög templomai között – írja a theguardian.com.

A gigantikus Atlasz szobor a Templomok Völgye egyik legnagyobb látványossága leszForrás: Youtube / English News / print screen

Az alkotás egyike volt annak a közel 38 szobornak, amelyek a Zeusz-templomot díszítették. Az épületet a valaha készült legnagyobb dór templomnak tartják, annak ellenére, hogy soha nem fejezték be.
Az Atlasz szobor a Templomok Völgyének egyik fénypontja lesz. Végre bemutathatjuk ezt az impozáns művet a nemzetközi közösségnek" – mondta Francesco Paolo Scarpinato, a kulturális örökség munkatársa a szicíliai kormányzóval, Renato Schifanival közös nyilatkozatában.

A vizsgálat amellett, hogy betekintést nyújtott az emlékműbe, további 90 töredék aprólékos katalogizálásához vezetett, amelyek legalább nyolc különböző atlaszhoz tartoznak. Ezért a bemutatott szobrot darabról darabra állították össze, és függőlegesen helyezték el a Zeusz-templom előtt, hogy az istenek atyjának szentelt építmény őrzőjeként szolgálhasson.

A Templomok Völgye ma az Unesco világörökség része és a világ legnagyobb régészeti parkja, amely 1600 hektáron terül el. Hét templom, városfalak, egy bejárati kapu, egy agora, egy római fórum, valamint nekropoliszok és szentélyek romjai találhatók benne.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek