Egy 18. századi hajóroncsra bukkantak több mint 280 évvel azután, hogy elsüllyedt

A 18. századi brit hadihajó roncsaira Florida partjainál találtak több mint 280 évvel azután, hogy elsüllyedt, miközben spanyol hajókat üldözött a sekély vizeken. A HMS Tyger 1742-ben futott zátonyra a Dry Tortugas néven ismert kis korallszigetnél, Florida Keys közelében – írja a The Standard.

A HMS Tyger egyik ágyúja, melyre rátaláltak a régészekForrás: Dry Tortugas National Park/Facebook

A régészek a hajónaplók alapján nyomon követték, hogy a legénység úgy próbálta kétségbeesetten felszínen tartani az 1647-ben épült, 50 ágyús fregatt hajóját, hogy a fedélzetre felhozott néhány tucatnyi nehéz ágyút. A régészek öt ágyút találtak a víz alatt, amelyek segítettek a roncs helyének megtalálásában.

A Dry Tortugas Nemzeti Park igazgatója, James Crutchfield a következőket mondta: „A régészeti leletek izgalmasak, de ezeknek a leleteknek a történelmi feljegyzésekkel való összekapcsolása segít majd elmesélni az előttünk járt emberek és az általuk átélt események történeteit. Ez a történet a kitartásról és a túlélésről szól. A nemzeti parkok segítenek megvédeni ezeket a még ismeretlen történeteket, amint napvilágra kerülnek."

A HMSTiger híres volt a maga korában, ez a festmény azt a momentumot örökítette meg, amikor    elfoglalta a holland Schakerloo-t Cadiz kikötőjében, 1674. február 23-ánForrás: Daniel Schellinks/Wikipedia

A megmaradt legénység tagjai a hőséggel, szúnyogokkal és szomjúsággal is megküzdöttek, miközben próbáltak elmenekülni az elhagyatott szigetről.

A hajótörést túlélők mintegy 300 tagja végül 66 napot töltött Garden Key szigetén, ahol felhúzták az első építményeket, készleteket halmoztak fel és hajót építettek az összetört HMS Tyger megmentett darabjaiból.

Egy spanyol hajó elleni sikertelen támadást követően a túlélő legénység rögtönzött hajójukkal az ellenséges vizeken keresztül a jamaicai Port Royalba menekült, írja a National Park Service. 

A floridai partok közelében elsüllyedt és újra előkerült hajó a brit kormány tulajdona, de az Egyesült Államok Nemzeti Parkok Szolgálata (NPS) felügyeli és védi.

„Ez a felfedezés rávilágít a helyben való megőrzés fontosságára, mivel a régészek jövő generációi fejlettebb technológiákkal és kutatási eszközökkel felvértezve képesek újra megvizsgálni a lelőhelyeket és új felfedezéseket tenni" – jelentette ki Josh Marano, a kutatócsoportot vezető tengerészeti régész.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek