Turistalátványosságot alkotott a természet az elhagyott hajóroncsból

Az SS Ayrfield, amely egykor egy fenséges szállítóhajó volt, ma lenyűgöző történelmi roncs, amely egy erdőnek ad otthont, és közben ide-oda ringatózik Sydney egyik öblének vizén. 

Forrás: mezuni (Jason Baker)/Wikipedia

Sydney nyugati részén különleges látvány fogadja a szárazföldről a Homebush-öböl felé nézelődőket. Több hatalmas, elhagyatott hajóroncs pihen az öböl fogságában. Az egykor szén, olaj és hadianyag szállítására használt hajókat egyszerűen ott hagyták lebegni a tenger öblében. E roncsok közül a legfigyelemreméltóbb az SS Ayrfield, amelyen csodával határos módon dús mangroveerdő hajtott ki.

Megúszta a beolvasztást

Az idén 113 éves hajót Skóciában építették, és eredetileg SS Corrimal volt a neve. A hajó jelentős szerepet játszott a 20. században: szenet szállított Newcastle és Sydney között és a második világháborúban a Csendes-óceáni amerikai csapatok felszerelését szállította. 1972-ben az volt a terv, hogy „leszerelik" és a Homebush-öbölbe küldik, hogy beolvasszák és újrahasznosítsák.

Forrás: Shutterstock/John Carnemolla

Csakhogy történt valami azokban a hetekben, amikor az Ayrfield a sorsára várt, hogy csörlővel kiemeljék és beolvasszák: a fémhulladék értéke lezuhant, és a roncstelepek megszűntek.

Nem maradt senki, aki foglalkozzon az Ayrfielddel, és olyan sem, aki gondját viselte volna. Így csak tovább lebegett a vízen, aztán kicsit megsüllyedt, majd berozsdásodott.

Erdőt cipel a testében

Az évek során meglepő átalakuláson ment keresztül a roncs: a közepéből mangrovefák kezdtek nőni és váratlan lebegő erdővé változtatták.

Forrás: ShutterstockMona K-R

A virágzó fák mostanra akkorára nőttek, hogy ágaik jócskán túlnyúlnak a hajó oldalán, lassan teljesen beborítva a hajó testét. Azt mondják, csoda, hogy még mindig lebeg.

Lehet, hogy az SS Ayrfield túlélte a második világháborút, de semmi sem képes felvenni a harcot a természet ereje ellen.

A fotósok és a turisták kedvenc témája lett

Az Ayrfieldet nemcsak a második világháborús története teszi különlegessé, hanem a mérete is. A hatalmas berozsdásodott roncs igen látványos. Állítólag naplementekor a legszebb, amikor az égbolt színei a vörös rozsdás hajótest és a mangrove zöldjével együtt pompázik.

Forrás: Shutterstock/Ryan Peter Frank

Bár a Homebush-öböl környékét és magát a vízi utat a 2000-es olimpia megrendezésére készülve újjáépítették, az Ayrfieldet és a többi roncsot nem mozdították el, így örökre az öböl fogságába kerültek. Helyette turistalátványossággá váltak – a történelem egy kis szeletévé, amely jól látható a partról. A terület magánhajóval is megközelíthető. Ez a kivételes jelenség a világ minden sarkából vonzza a fotósokat és a turistákat, így a környék egyik legtöbbet fényképezett látványossága lett.

(Forrás: smh.com.auatlasobscura.comsiviaggia.it)

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek