Fénylő, új csillag jelenik meg az égbolton

A csillagászok arra számítanak, hogy egy „új csillag" jelenik meg az éjszakai égbolton mostantól számítva bármikor, egészen szeptemberig. A NASA szerint egyszeri, gyönyörű égi látványosságnak ígérkezik – írja a cnn.com.

A nóva szabad szemmel is látható lesz az északi féltekén - illusztrációForrás: M.Aurelius/Shutterstock

A várható fényesedés, az úgynevezett nóva, a Tejútrendszer Corona Borealis vagy Északi Korona csillagképében fog bekövetkezni, amely a Boötes és a Herkules csillagképek között helyezkedik el, és látható lesz az északi féltekéről.

Míg a szupernóva egy nagy tömegű csillag robbanásszerű halálát jelenti, addig a nóva egy összeomlott csillag, az úgynevezett fehér törpe hirtelen, rövid ideig tartó robbanását jelenti.

A T Coronae Borealis, más néven a „Lángoló csillag" egy kettős rendszer a Corona Borealisban, amely egy halott fehér törpecsillagot és egy öregedő vörös óriáscsillagot tartalmaz. Amikor a Földtől 3000 fényévre található csillagrendszerben a nóva fényessége tetőzik, olyan lesz, mintha egy új csillag jelent volna meg.

Mielőtt elhalványul és körülbelül 80 évre eltűnik a szemünk elől, néhány napig látható lesz mindenféle felszerelés nélkül, és valamivel több mint egy hétig távcsővel.A csillagászok a Hubble-űrteleszkóp segítségével figyelik meg a nóvát, az égi eseményt röntgen- és ultraibolya fényben vizsgálják az űrbe telepített Neil Gehrels Swift Obszervatórium segítségével.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek