Megnyitotta kapuit a világ legnagyobb csillagászati múzeuma

A világ legnagyobb csillagászati múzeumában a tudományág nemzetközi eredményei mellett a kínai űrkutatás áttöréseit is megmutatják az érdeklődőknek. A Sanghaji Csillagászati Múzeum (Shanghai Astronomy Museum) egy 58 600 négyzetméteres területen kapott helyet, a város szabadkereskedelmi zónájának nemrégiben átadott részén. Maga az épület pedig 38 ezer négyzetméteres; így nyerte el a világ legnagyobb asztronómiának szentelt múzeuma címet.

Multimédiás bemutató július 5-én, a megnyitó napjánForrás: AFP/Xinhua News Agency / Fang Zhe

A hatalmas és átfogó tárlat kurátorai és szervezői három részre osztották a bemutatói területet: ezek az "otthon", a "kozmosz", és az "odüsszea" nevet kapták. A látogatók tehát végigjárhatják a Naprendszert, a világűr azon túl megfigyelhető részeit, valamint az emberiség a csillagászat és az űrkutatás terén tett erőfeszítéseinek történetét.

A múzeum leírása szerint a kiállítás gondosan megtervezett részletekkel operál, fény- és hanghatásokat vet be, valamint a rendkívül élethű szimulációkat kínál, így igazán magával ragadja a látogatókat. Hogy a csillagászatot érthetően tudja magyarázni, ezért a tárlaton modelleket és kísérleti berendezéseket is kipróbálhatnak az érdeklődők.

A Tianhe központi moduljának másaForrás: AFP/Xinhua News Agency / Fang Zhe

A tárlaton rekonstruálták a többi között Léon Foucault francia fizikus a Föld Nyugat felől keleti irányba forgását bizonyító ingakísérletét, és behatóan ismertetik a fekete lyukak spagetti-hatását is, a relativitás elméletet, valamint a Doppler-jelenséget. A kínai űrkutatás áttörései között pedig a különféle kínai űreszközök precizitással készült modelljeit tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlat utolsó szekciójában helyet kapott még a kiépítés alatt álló kínai űrállomás már felbocsátott, központi moduljának, valamint a Csu-zsung kínai marsjárónak, illetve a Jütu II nevű holdjárónak a mása is - olvasható a Chinadaily.com.cn oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek