A magyar bíboros adott áldást a római autókra

Közel százéves múltra tekint vissza az olasz autósok egyik kedvenc hagyománya, az autók megáldása. A szertartást Rómában idén is Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek, Magyarország prímása vezette, aki elmesélte az érdekes tradíció hátterét – írja a magyarnemzet.hu.

A római egyház 1928 óta, közel száz éve ünnepélyes keretek között áldásában részesíti a gépjárműveket, hogy szerencsésen és balesetmentesen közlekedjenek az utakonForrás: Jánosi Dalma / Magyar Nemzet

Római Szent Franciska, az úton járók oltalmazójának liturgikus emléknapján idén is a Colosseum körül gyülekeztek az autósok, hogy a magyar bíboros áldását adja gépjárműveikre. Erdő Péter bíboros tavaly júliusban vette át ünnepélyes szentmise keretében a Ferenc pápa által kijelölt címtemplomát a Római Szent Franciska-bazilikát. A Forum Romanumon elhelyezkedő ősi templom őrzi a rómaiak által igen kedvelt szent asszony földi maradványait.

A címtemplom bíborosa minden évben megáldja a Colosseum körül felsorakozó gépjárműveket, ami idén is így történt.

Római szent Franciskát az autósokhoz is különleges kapcsolat fűzi. "Szent Franciska 33 éves korától szinte minden nap életében látta maga mellett az őrangyalát, amikor ezeken a veszélyes utakon vitte a segítséget a rászorulóknak. Bár Rómában abszolút nem volt közbiztonság, soha nem történt vele semmi baj, mert ott járt mellette az őrangyala. Ez az, ami az autósoknak is nagyon szükséges. A zsoltárban is az van: „Angyalainak parancsolt felőled, hogy őrizzenek minden utadon"
– idézte a magyar bíboros a Szentírás szavait.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek