Annyit simogatták a turisták, hogy kilyukadt a veronai Júlia-szobor melle

Az észak-olaszországi Verona városában a turisták ismét lyukat ütöttek William Shakespeare hősnője, Júlia szobrának jobb mellén. A bronzszobor az erkély alatt áll egy apró udvaron, ahol állítólag Rómeó udvarolt Júliának. A híres jelenet helyszíne, a Casa de Giulietta udvara naponta több száz látogatót vonz, akik szelfiket készítenek, és a hagyomány miatt megérintik Júlia mellét, amelyről úgy tartják, hogy szerencsét hoz a szerelemben – írja a The Guardian.

Júlia bronzszobra a Verona központjában található házának erkélye közelében állForrás: AFP/-

Nem ez az első eset, hogy a szobor károsodott: 2014 februárjában nem csak a melle, hanem a jobb karja is megrongálódott, mert sok turista abba kapaszkodott, amikor lefényképeztette magát Verona városa ezért úgy döntött, múzeumba viszi a szobrot, a helyére pedig egy másolatot állít fel. 2012-ben pedig kemény bírságot vezettek be azok számára, akik felírták nevüket és szerelmük nevét a bejáratnál, abban bízva, hogy szerelemük így örökké fennmarad. Sokan rágógumival ragasztották ezeket a cetliket a falhoz, írja egy korábbi cikkében az Origo.

Júlia decemberben a vita középpontjába került, miután egy toszkánai iskola igazgatója „szexistának" minősítette a mell érintését.

"A megrongálódott szobrot meg kell javítani, efelől nincs kétség" - írta Enrico Ferro újságíró az il Mattino di Padova helyi hírportálon. „Azonban a jövőre is gondolnunk kell. Helyes-e továbbra is megengedni a turistáknak, hogy megérintsék Júlia mellét? Vagy talán helyénvalóbb lenne elfogadni annak az igazgatónak az érvelését, aki azt szexistának ítélte?"

Davide Albertini, a környékbeli vállalkozások egyesületének alelnöke javasolta a szobor magasabbra helyezését, illetve, hogy egy levélszekrényt is tehetnének alá, ahová a szerelmesek tehetnék a leveleiket.

Júlia ágyaForrás: Altrendo Images / Shutterstock

Az udvar a Casa di Giulietta mellett található, egy felújított, 13. századi épület, amely egykor egy nemesi családhoz, a del Cappelloshoz tartozott, akikről a helyiek úgy vélik, hogy Júlia Capulett nevű családját ihlette Shakespeare Rómeó és Júliájában. Az erkélyt a XX. században építették az épületbe. A Casa di Giulietta ma múzeum, melynek tárgyai festményekből, reneszánsz kori jelmezekből és Franco Zeffirelli 1968-as Shakespeare drámájának filmadaptációjában szereplő ágyból áll. De a legtöbb turista csak a szobrot nézi és tapogatja meg – írja a The Guardian.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek