Eltűnt a milliókat érő híres szobor Glasgowból

A híres Les Bourgeois de Calais (A calais-i polgárok) csoportjához tartozó francia szobrász, Auguste Rodin szobra eltűnt a glasgow-i művészeti gyűjteményéből – adta hírül a The Guardian.

A gipszszobrot a Glasgow Museums 1901-ben vásárolta meg egy művésztől, és 1949. június 25. és szeptember 30. között állították ki a Kelvingrove Parkban, ahonnan azóta nyoma veszett.

A Comité Rodin szerint, amely a művész munkáinak katalógusát vezeti, a 2 méteres szobor Jean d'Aire-t, a Calais-csoport egyik alakját ábrázolja. A bizottság igazgatója, Jérôme le Blay elmondta, hogy a szobor értéke ma körülbelül 3,5 millió euró (kb 1 milliárd forint) lenne. 

A calais-i polgárok bronzszobra a helyi méltóságok fáradtságos munkáját dicsőíti a százéves háború idején. A szoborcsoport az önkormányzat megrendelésére készült, és 1895-ben adták át. Az alkotás számos bronz és gipsz változata létezik szerte a világon.

A Glasgow Life szerint az eltűnt szobor az 1949-es szabadtéri kiállítása idején megsérülhetett, és ugyanarra a sorsra juthatott, mint a művész egy másik szobra, amely Keresztelő Jánost ábrázolja, és amelyet ugyanebben az időben állítottak ki Kelvingrove-ban. Az a szobor eltörött, és a maradványait a Glasgow-i Múzeum Resource Centerben őrzik.

A múzeum reméli, hogy a hiányzó alkotás maradványai egy későbbi időpontban hasonlóképpen előkerülnek az archívumból. A skót múzeumokból az utóbbi időben 1750 darab tárgy tűnt el, köztük a 16. században uralkodó I. Mária skót királynőhöz köthető aranyérmék is.

A borítóképen a Franciaországban található szoborcsoport szerepel, forrása: Shutterstock/Misterstock

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek