A világ legmeredekebb utcája alaposan próbára teszi az embereket

Az új-zélandi Dunedin városában található 350 méter hosszú Baldwin Street a Guinness Rekordok Könyve szerint a világ legmeredekebb utcája, melynek lejtője valóban hihetetlenül meredek: 35 százalékos. Nem csoda, hogy turisták keresik fel a világ minden tájáról, akik kifulladva próbálják megmászni a nyílegyenesen magasba ívelő utcát.

Forrás: robertharding via AFP/Michael Runkel/Michael Runkel

Az utcáról készült képek igencsak megdöbbentőek, melyek sok fotóst vonzanak a világ minden tájáról. Az út mentén sorakozó házak látványa még megkapóbb, melyek mintha dacolnának a lejtővel. Nagy elismerés jár az építészeknek, akik csodálatos munkát végeztek. A Baldwin Street olyan szédítő meredekséggel emelkedik a Signal Hill felé, hogy az útjelző táblák nyomatékosan tanácsolják a turistáknak, hogy autóval ne is próbáljanak rajta végig hajtani.

Forrás: robertharding via AFP/Michael Runkel/Michael Runkel

Az utca meredek lejtése kihívást jelentett a kivitelezőknek is, akik aszfalt helyett végül lebetonozták az utcát, mert egy forró nyári napon az aszfalt szó szerint lefolyt a dombról.

Forrás: robertharding via AFP/Michael Runkel/Michael Runkel

A híres utca több éves rendezvénynek is otthont ad, amelyek több ezer résztvevőt vonzanak a világ minden tájáról. A leghíresebb a Baldwin Street-i Cadbury Jaffa Race, amely egy éves jótékonysági esemény, ahol több ezer kerek édesség, úgynevezett "Jaffa" gurul le a meredek lejtőn. Nézzétek, milyen látványos!

Egy másik figyelemre méltó esemény az éves Gutbuster, egy olyan verseny, ahol a résztvevők fel-alá futnak a meredek utcán, és megpróbálják megdönteni az 1994 óta érvényben lévő 1:56-os rekordot.
Néha csak annyi is éppen elég, ha felsétálunk, és garantáltan légszomjunk lesz. A jó hír azonban az, hogy a lejtő tetején van egy szökőkút, amely oltja a szomjat és segít ellazulni.

Forrás: robertharding via AFP/Tim Winter/Tim Winter

Dave Kernahan, egy nagyapa, naponta nem kevesebb, mint harmincszor fut fel és le a dombon. Azóta folytatja ezt az őrült fitneszprogramot, amióta 1997-ben elbocsátották a munkahelyéről. A fel-alá futás annyira megviseli a futócipőjét, hogy néha kevesebb, mint egy hónap alatt elkopik.

(Forrás: discoverwalks.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek