Fontos erről tudnod, ha mostantól autóval indulsz Ausztriába

Március 1-jétől rendkívüli módon szigorodtak a közúti közlekedési szabályok Ausztriában. Ha valakit gyorshajtásért lefülelnek, elvehetik és akár el is árverezhetik az autóját – írja a turizmus.com.

Sok magyar kedvenc ausztriai célpontja Hallstatt, de se oda, se visszefele nem érdemes túllépni a sebességet - a fotó illusztrációForrás: Julius Silver/pixabay.com

Ausztriában ettől a hónaptól nagyon komolyan veszik a gyorshajtók megbüntetését. A súlyos, 5 ezer euróig (kb. 1 millió 870 ezer forintig) terjedő bírságon túl az autónkat is elveszíthetjük, ha lakott területen a megengedett sebességet 60 km/h-val, lakott területen kívül pedig több mint 70 km/h-val lépjük túl. A járási közigazgatási hatóság a szabályszegést követő két héten belül dönt a jármű sorsáról. Nincs kegyelem a visszaeső gyorshajtóknak: akit többször is rajtakapnak, hogy lakott területen akár egyszer is több mint 80 km/h-val, azon kívül több mint 90 km/h-val átlépi a sebességhatárt, akár végleg elveszik, majd elárverezik az autóját.
A jogosítvánnyal kapcsolatban is azonnal intézkedhetnek a rendőrök; tavaly október óta már a helyszínen elvehetik a gyorshajtók jogosítványát.A harmadik személy tulajdonában álló járművet véglegesen nem kobozhatják, illetve árverezhetik el. Ez vonatkozik a lízingelt és a bérautókra is. Ezekben az esetekben azonban a jármű papírjaiba az érintett személyre vonatkozóan bejegyzik a járművezetéstől való, élethosszig tartó eltiltást.
A járművek elkobzását nem Ausztria találta fel, ezt a gyakorlatot például Olaszországban és Svájcban is alkalmazzák – írja az autorevue.at.

Ausztria a bírságokat is felemelte: aki több mint 30 km/h-val lépi túl a sebességhatárt, annak legalább 150 eurót kell fizetnie. Aki lakott területen belül több mint 40 km/h-val, azon kívül több mint 50 km/h-val hajt gyorsabban, az minimum 300 eurót (kb. 112 ezer forintot) köteles fizetni.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek