Dubaj bárjaiban ősi jéghegyekből készült italokat kortyolhatunk

Dubai csillogó bárjainak vendégei a grönlandi jéghegyből kivájt és az emirátusba szállított ősi sarkvidéki jégkockákkal hűtött italokat kortyolhatnak, amelyek már nem olvadnak bele az óceánba, hanem nagyon drága italokká válnak. Idén egy Arctic Ice nevű start-up cég szállította az első, mintegy 22 tonnányi grönlandi jeget tartalmazó konténert Dubajba, hogy azt eladhassák a csúcskategóriás bároknak és éttermeknek – írja a cnn.

A jégtakaró olvadása komoly globális probléma. A kép illusztrációForrás: dassel/Pixabay

A Grönland fővárosa közelében lévő fjordban kutatnak olyan jéghegyek után, amelyek természetes módon váltak le a jégtakaróról. „A legtisztább, tehát a legrégebbi és legtisztább jeget keressük" – mondja Malik V. Rasmussen, az Arctic Ice egyik társalapítója.

Amikor kiszúrnak egy számukra szimpatikus jéghegyet, daru segítségével felhúzzák egy hajóra, kisebb darabokra vágják, és szigetelt ládákba csomagolják. Minden jéghegyből mintát vesznek egy laboratóriumban, hogy megbizonyosodjanak róla, nincsenek benne mikroorganizmusok vagy baktériumok. Ezután a jeget Grönlandról Dubaiba szállítják.

Az Arctic Ice azt állítja, hogy újszerű módját kínálja egy természeti erőforrás hasznosításának, új gazdasági lehetőségeket teremt, és növeli a figyelmet az Északi-sarkvidékre. A kritikusai szerint  viszont pazarlás egy terméket több ezer kilométerre szállítani fosszilis üzemanyaggal működő hajókon, amikor Dubai már saját maga állítja elő a jeget.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek