Norvégia hajóknak épít alagutat

Norvégia hajóknak épít alagutat.

Norvégia úgy döntött, nem kerülgeti tovább a Stad-félszigetet, hanem alagutat vág a közepébe – írja a Homecrux.com. Ezáltal biztonságosabbá és könnyebbé válik majd a tengeri közlekedés a norvég partok mentén.

A Stad-félsziget fenyegetően magasodik a hajók föléFotó: UltraView Admin / Flickr.com

A világ leghosszabb közúti alagútja eddig is Norvégiában volt, ez a Lærdal-alagút, mely csaknem huszonöt kilométer hosszú. (A világ összességében leghosszabb alagútját, a svájci Gotthard-alagutat csak vonatok használják.) Norvégia most újabb, rekordot döntő alagút építésére szánta el magát: az 1,7 kilométeresre tervezett nyílás hajók számára készül. A Stad-félsziget ugyanis, melyet meg szeretnének fúrni, jelentős akadályt jelent a norvég hajózásnak. A partszakasz szeszélyes időjárása és a váratlanul megélénkülő, hatalmas hullámzás harminchárom áldozatot követelt az elmúlt hetven évben. Emiatt nem tudnak gyorshajójáratokat sem üzemeltetni Bergen és Ålesund között.

Fotó: New Atlas / Twitter

A terv tehát az, hogy a Stad-félsziget háromszáz méter magas hegye alatt alagutat fúrnak, mely negyvenöt méter magas és harminchat méter széles lesz. Kapacitása napi száz hajó, de elkészülése után összesen napi átlagban tizenkilenc hajóra számítanak. Az alagút egyirányú lesz, óránkénti váltásban haladhat át rajta a két irány. A projekt már a hatóságok előtt van, és szinte biztos, hogy megvalósul. Az építés 2018-ban kezdődhet; a várható költségek 272 millió amerikai dollárra rúgnak. Ennyibe kerül majd négy év alatt hét és fél millió tonna kő elmozdítása a hegy gyomrából.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Vandálok törték le a Troll hímvesszőjét Norvégiában
Közösségi összefogással villámgyorsan összegyűlt a pénz a helyreállításra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek