A világ legkisebb tengere címére pályáznak a horvátok

Az Adria horvátországi részén több tengernek nevezett terület található: a Novigradi-tenger, a Vir-tenger, a Murter-tenger, és a legkisebb kétségtelenül a Zadartól körülbelül 30 km-re keletre található Karinsko more, azaz Karini-tenger, mintegy 5,5 km2-rel.

A Karinski-tengert szeretnék a horvátok a világ legkisebb tengerének kikiáltaniForrás: Zmaj123/Wikipedia

Annak ellenére, hogy formáját és méretét tekintve technikailag öbölről van szó, a helyi lakosság tengerként emlegeti, és azon dolgoznak, hogy hivatalosan is a világ legkisebb tengerének nyilvánítsák.

A Karini-tenger ugyanis feleakkora, mint a törökországi Márvány-tenger, amely ilyen címmel büszkélkedhet.

Az Adriai-tenger ezen öblét még 1781-ben nevezte el Mare di Carinnak, Giuseppe Antonio Grandis térképész, megkülönböztetve a szomszédos Novigradi-tengertől.

Karini-tenger gyógyító iszapjáról is híres, ami az édesvizű patakok áramlásával keletkezikForrás: Silverije/wikipedia

A Karini-tenger sótartalma alacsonyabb, mint az Adriai-tenger átlagos értéke a Karišnicából és más kisebb patakokból és forrásokból beáramló édesvíz miatt, de még mindig sós annyira, hogy a tengeri élőlények, mint például a delfinek és a teknősök jól érezzék magukat benne. Iszapjának és éghajlatának terápiás tulajdonságai régóta ismertek.

A helyi lakosok azt remélik, hogy a Karini-tenger világ legkisebb tengerévé nyilvánítása új lendületet ad a turizmusnak, valamint ennek köszönhetően a tengeri élőhelyek magasabb szintű védelmét is megkaphatják, írja croatiaweek.com. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek