Jó hír a magyaroknak is: végleg megszüntetik a fizetőkapukat a horvát autópályákon

Bár már többször megígérték, most úgy tűnik, hamarosan tényleg búcsút mondhatunk a mindenki által gyűlölt fizetőkapuknak a horvát autópályákon. Ez lényegesen csökkenti majd a torlódásokat.

A nyári időszakban gyakran felszapornak az autósok a fizetőkapuknálForrás: Shutterstock/OPIS Zagreb

Az új elektronikus útdíjfizetési rendszer kiépítése után 2026-tól a rendszám és megtett távolság alapján kell a sofőröknek fizetniük.

A gyakorlatban ez úgy fog kinézni, hogy a sztrádát igénybe venni akaró autósoknak regisztrálniuk kell a rendszámukat egy online felületen vagy a forgalmi irodákban. Ott a sofőrök választhatnak a feltöltőkártyás és a bankkártyás fizetés között. Az utóbbi esetében az útkezelő a rendszámhoz hozzárendeli a kártyát, amelyről minden utazás esetén automatikusan levonják az útdíjat akár egy online vásárláskor. A feltöltőkártyás rendszerben pedig egy virtuális számlát rendelnek az autóhoz, amelyre a tulajdonos annyi pénzt tölt, amennyit szeretne, és arról vonják majd le az utazás árát.

A felhajtókon a kamerák leolvassák a rendszámukat, a kihajtóknál pedig a sorompó automatikusan ki fog nyílni, és közben levonja a számláról az úthasználat árát. Ehhez az autósoknak elég lesz lassítaniuk – írja a vg.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek