Ismét látogatható az Eiffel-torony

Az Eiffel-torony újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt, miután a dolgozók hatnapos sztrájkkal követelték a nevezetesség üzleti modelljének megváltoztatását, és a 330 méteres, rozsdásodás nyomát mutató építmény jobb karbantartását – írja a theguardian.com.

1889-es párizsi világkiállításra épült torony Párizs legfontosabb jelképeForrás: Zigres/Shutterstock.

A torony üzemeltetője közleményben közölte, hogy megállapodást kötött a szakszervezetekkel, amelynek értelmében a felek rendszeresen figyelemmel kísérik a vállalat üzleti modelljét, a munkálatokba történő beruházásokat és a bevételeket.
Megállapodás született abban is, hogy 2031-ig 380 millió eurót (325 millió fontot) biztosítanak a 135 éves látványosság karbantartására és felújítására, amelyet évente akár 7 millióan is meglátogatnak, és amely a 2024-es párizsi olimpián is kiemelt szerepet kap.

Az üzemeltető bocsánatot kért azoktól, akik előre megváltották a sztrájk idejére a jegyüket, és közölte, hogy visszatérítik az árát.

Pierre-Antoine Gatier, az újrafestésért felelős műemléki építész szerint a rozsdafoltok, amelyekre az alkalmazottak és a látogatók rámutattak, szigorúan csak felületesek, és semmilyen módon nem befolyásolják a tornyot alkotó mintegy 18 000 vasrúd szilárdságát. „Mindannyian azt akarjuk, hogy a torony nagyszerű állapotában megmaradjon. Ez Franciaország és Párizs arculata. Mindannyiunk számára létfontosságú" – közölte Gatier.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek