Drakula, medvék, középkori szűk utcák - 10 érdekesség Brassóról

Az egyik legnevesebb nemzetközi utazási portál, a TripAdvisor egyetlen európai városként Brassót választotta be a világ legjobb 25 turisztikai célpontja közé. Az Erdély keleti kapujában fekvő várost szűk macskaköves utcák tarkítják, környékén medverezervátum, Drakula kastélya és egyéb érdekes látnivalók várják a turistákat, így nem véletlenül kerülhett be a legjobbak közé. Nézzünk hát körbe!

1. A középkorban érezhetjük magunkat

Brassó jól megőrzött középkori falairól és védelmi tornyairól is híres. Ezek az építmények bepillantást engednek a város gazdag történelmébe, és festői hátteret biztosítanak a felfedezéshez. A Katalin-kapu az egyetlen eredeti városkapu, amely a középkorból fennmaradt, áthaladni rajta olyan érzés, mintha visszalépnénk az időben. A város történelmi központja az UNESCO Világörökség része.

Brassó látképeForrás: Shutterstock/Ecstk22

2. Európa egyik legszűkebb utcájában járhatunk

A brassói Kötél utca (Strada Sforii) az egyik legkeskenyebb utca Európában. A legszűkebb pontján mindössze 1,32 méterszéles, így egyedülálló élményt nyújt a látogatóknak.

A Kötél utca (Strada Sforii) egy része, amely hosszan és főleg keskeny sikátrorban vezeti a sétálókatForrás: felixp7 on flick/Wikipedia

3. A tekintetes méretű Fekete templom

A Biserica Neagra, azaz Fekete templom Románia, illetve egész Kelet-Európa legnagyobb gótikus temploma. Ezt a lenyűgöző épületet eredetileg a 14. században építették. A templom nem fekete színű, nevét onnan kapta, hogy 1689-ben egy tűzvész leégette a templomot és falai elsötétültek a füsttől.

Valóban nem fekete színű a templom, ám annál régibb és lenyűgözőbbForrás: Shutterstock/Kokhanchikov

4. Felvonóval a hollywoodi Cenkre 

A városba érkezve rögtön ki lehet szúrni a hollywoodira emlékeztető, hatalmas fehér betűkkel kirakott „BRASOV" táblát, amely magasan a Cenk hegytömbön (románul Támpa) ácsorog. A város fölé magasodó 960 méter magas hegyre gyalog, illetve felvonóval is eljuthatunk a tetejére. A táblához felérve „a V" betű mellett van egy kilátó, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a városra.

A Cenk a belvárosból, tetején a Brasov felirattalForrás: bdmundo.com/Wikipedia

5. Mesterséges hóval átitatott karácsonyi vásár

Mesebeli hangulatúvá szokott válni a város az adventi időszakban, főként amikor hó lepi be, ezért karácsonyi vására messziről vonzza a látogatókat. Csakhogy tavaly nem esett a hó, így a karácsonyi vásár hangulatát mesterséges hóval dobták fel. A hóágyúkat a hegyek lábánál fekvő város főterén, a Tanács téren szerelték fel és üzemelték be, ahol fehérbe öltözött karácsonyi vásár nyithatott meg.

Ha nincs hó adventkor, akkor csinálnakForrás: Shutterstock/ecstk22

6. Drakula várkastélya vár

A Brassó közelében található törcsvári Bran kastélyt gyakran Drakulával kapcsolják össze. A városra néző dombon elhelyezkedő középkori erőd a világ minden tájáról vonzza a látogatókat. A kastély ma múzeumként működik, mellette pedig egy kis falumúzeum található.

Ha leszáll az est, kísérteties hangulat költözik Drakula kastélyábaForrás: Facebook/Bran Castle Romania

7. A szabadtér szerelmeseinek paradicsoma

A várost lenyűgöző természeti táj veszi körül. A környék túrázásra, hegyi kerékpározásra, síelésre és lovaglásra kínál lehetőséget. Érdemes a közeli Piatra Craiului Nemzeti Parkban túrázni, ahol a vadvilágot is felfedezhetjük. A városhoz tartozik a közeli hegyi üdülőhely, Brassópojána is, ahol több sípálya működik, valamint jégcsarnokkal, benti szabadidőközponttal, továbbá egy sportkomplexummal, ahol hófánkozni és szánkózni lehet.

Igazán hangulatos a brassópojánai sípályaForrás: Gaspar Janos/shutterstock.com

8. A medvék menedékhelye

Brassótól csupán 24 km-re Zernest területén található Románia egyetlen medve rezervátuma, amely egyúttal Európa legnagyobb barna medve rezervátuma is. A vonattal is gyorsan és könnyen megközelíthető helyen az árva, sérült, vagy éppen a veszélyesnek ítélt medvék találhatnak otthonra. A mintegy 69 hektáros területenközel száz medve él, amelyek számára megfelelő életteret és biztonságot nyújtanak. Ugyanakkor egyre több szabadon kószáló medve látogatja meg Brassó utcáit, élelem után kutatva.

A rezervátumban otthonra lelnek a macik - a fotó illusztrációForrás: robertharding via AFP/Robert Canis/Robert Canis

9. Kitiltanák az autókat 

A mindössze 240 ezer lakosú város bár nem egy metropolisz, belvárosában olyan gyakoriak a forgalmi dugók, hogy a város tervei szerint a jövőben hétvégenként lezárják az autós forgalom elől, és az utcákat átadják a gyalogosoknak.

10. Brassói eredetű-e a brassói aprópecsenye?

Az étel összetétele és nevének története egyaránt vitatott. A legvalószínűbb elmélet szerint a brassói aprópecsenye receptjét Gróf Nándor vasutasszakács találta ki 1948-ban, a Budapest–Brassó között közlekedő járaton. 

(Forrás: theglobetrottingteacher.comtraveltotransylvania.hu)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek