Nyolc év után, de még a felújítás előtt megnyitották a népszerű brassói fellegvárat

Csoportosan és egyénileg is számos látogató keresi fel a nyolc év után ismét megnyitott a brassói Fellegvárat, amely a felújítás megkezdése előtt ezen a héten ingyen megtekinthető.

A 16-17. században magyarok és szászok által épített brassói Fellegvár 2023. szeptember 12-énForrás: MTI/Kátai Edit

A helyi sajtó beszámolói szerint naponta több mint százan tekintik meg a műemlék épületet, amely a múlt hétvégén nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A vár 2015 óta volt zárva, most vasárnapig 12 és 20 óra között ingyen megtekinthető, írja az MTI.

A 16-17. században magyarok és szászok által épített brassói Fellegár 2023. szeptember 12-énForrás: MTI/Kátai Edit

Brassó önkormányzata júliusban vette át a város fölé magasodó értékes épületegyüttest a román pénzügyminisztériumtól, miután a szaktárca lemondott róla a város javára. Az erdélyi város turisztikai és kulturális célra hasznosítaná az erődítményt.

Allen Coliban polgármester a hétvégi megnyitón közölte, hogy miután a héten a város lakói és a turisták ismét megtekinthetik az évekig lezárt látványosságot, elkezdődik a vár felújítása. A tervek szerint ezt követően, jövőre nyílnának meg a várkapuk a látogatók előtt.

Az elöljáró szerint az épületegyüttes jó állapotban van, de meg kell erősíteni a külső falakat és a tetőzetet. A felújítás 1,5 millió lejbe (113 millió forint) kerül. 

Belső udvar és a főbejáratForrás: MTI/Kátai Edit

Az 1554-57-ben épült várat egy tűzvész után 1618-ban újjáépítették. A kommunizmus idején a román titkosszolgálat, a Securitate börtöneként, majd levéltári lerakatként használták, később középkori étterem és fegyverkiállítás működött benne.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek