13 eurocentért árulja házait egy határ menti horvát kisváros

Légrád egy kevesebb mint 2000 lakosú város Horvátországban, a magyarországi határon lévő Dráva folyó közelében. A város néhány napja azzal került a figyelem középpontjába, hogy az önkormányzat szinte ingyen dobta piacra a házait, hogy fiatal családokat vonzzon a településre. A fizetendő ár valóban jelképes: mindössze 13 eurocent.

LégrádForrás: Shutterstock/Goran_Safarek

Nem ez az első alkalom, hogy a légrádi önkormányzat ezzel a módszerrel próbál megoldást találni a népességfogyásra a városában. Hasonló akciót először 2018-ban hirdetett, amely sikeresnek bizonyult:

„Összesen öt, beköltözésre kész házat sikerült eladni. Három család már beköltözött, és ami örömünkre szolgál, hogy mindhárom család új taggal is bővült. Ezzel megnőtt a napköziben a gyerekek száma" – magyarázta Ivan Sabolić, Legrad polgármestere.

Az olaszországi egy eurós házak jól ismertek, de vajon miért pont ezt a furcsa összeget választották a horvát hatóságok? Az ok igen egyszerű: Horvátország tavaly vezette be az eurót, ezt megelőzően a kunát használták fizetőeszközként. A program korábban Házak egy kunáért néven volt ismert. A valutaváltáskor 1 kuna 0,13 euróba került, így sikerült kikalkulálni a 13 eurocentes házak árát.

És ahogy az olaszországi akciók esetében, a pályázóknak itt is meg kell felelniük néhány követelménynek: 45 éven alulinak kell lenniük, házastársi vagy házasságon kívüli élettársi kapcsolatban kell élniük, nem lehetnek büntetett előéletűek és nem rendelkezhetnek más vagyonnal, írja a themayor.eu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek