Mutatjuk hol forgatták az új Netflix-sláger, az Egy nap jeleneteit

Rárúgta a világ és most már Magyarország nézőire is az ajtót a Netflix új édes-bús sorozata, az Egy nap. Sikere a streamingszolgáltatót is meglepte. Aki megnézi, nagy eséllyel nemcsak a műsorral, hanem a forgatási helyszíneivel is szerelembe esik. Mutatjuk, hol járt a stáb. A magyar nézők számára pedig külön meglepetést is tartogat a program az egyik epizódban. 

David Nicholls „One Day" című bestseller-regényének 14 részes adaptációja váratlan meglepetést okozott a Netflix számára, a nézőket szabályosan odaszögezte a képernyő elé a barátság és a szerelem mezsgyéjén húzódó kapcsolat.

Forrás: Netflix

A keserédes szerelmi történet Emma Morley és Dexter Mayhew (Ambika Mod és Leo Woodall) életét követi nyomon, akik 1988. július 15-én, az Edinburghi Egyetemen diplomaszerzésük napján ismerkednek meg egymással. 

A romantikus sorozat egy regényen alapul, amelyből 2011-ben már született mozifilm Anne Hathaway főszereplésével. A mostani sorozat is a két fiatal összefonódó életére összpontosít, és a következő 20 évben megismerkedésük napjának évfordulóin, minden év július 15-én leshetünk bele életükbe. Az Egy nap Emma és Dexter kapcsolatának fontos mozzanatait mutatja be, és azt a sok helyet, ahová együtt és külön utaztak.

A hol szoros kapcsolatot ápoló, hol teljesen külön utakon járó két fiatal történetét végigkísérhetjük a felnőtté válás, a szerelem és barátság útvesztőiben Európa érdekes és szép "kulisszái" között az Egyesült Királyság helyszíneitől Rómán át Görögországig - írja az Euronews.com.

A Netflix hangsúlyozta, hogy minden helyszínnél az volt a cél, hogy mindig a szerelmespár szemével lássuk a környezetet, nem pedig kedvcsinálóként egy utazáshoz. 

Ugyanakkor szinte biztos, hogy a sorozatot végignézők jelentős része azon töpreng, hogy hol találhatók a képsorokon látott helyszínek, hogy a valóságban is megnézhessék őket. A filmturistáknak nemrég szolgáltunk értékes információval arról, hogy Thaiföldön eredhetnek kedvenc sorozatuk, a White Lotus most forgó harmadik évadának helyszínei nyomába.

Íme néhány Egyesült Királyságbeli és európai célpont, ahol a megindító szerelmi történetet forgatták:

 

Edinburgh, Skócia

A sorozat a skóciai Edinburgh-ben kezdődik és ér véget, így a produkció szempontjából kiemelkedően fontos helyszín volt a történelmi város. Emma és Dexter először az Edinburgh-i Egyetem Old College-ában találkoznak a diplomaosztó esti partijukon. Az „Egy nap" című filmet az egyetem campusán és létező utcákon forgatták, hitelességet kölcsönözve a műsornak.

A Vennel lépcső Edinburgh egyik legromantikusabb pontjaForrás: Shutterstock

A 2. epizódban a Vennel lépcsőn cserélnek telefonszámot, mielőtt nyári vakációra indulnának, és a 14. rész visszaemlékező jelenetében ugyanezen az álomba illő helyen váltanak szenvedélyes csókot. A lépcsősor méltán a turisták kedvenc helye, amely az onnan nyíló hihetetlen kilátásról is ismert.

Primrose Hill, London

A főszereplők az Egyesült Királyság számos helyszínén feltűnnek, beleértve Hertfordshire-t, a londoni Savoy Hotelt, a King's Cross állomást és a gyönyörű Primrose Hillt.

A brit főváros híres parkja sokak kedvenc üldögélőhelyeForrás: Shutterstock/Paolo Paradiso

A londoni Camden kerületben, a Primrose Hill-en Emma és Dexter bort iszogatnak papírpohárból, miközben Emma eddigi életútján kesereg. A párocska a fűben fekve beszélget, körülöttük felszabadult emberek, alattuk az elterülő város.

Arthur széke, Edinburgh, Skócia

A sorozat egyik legfontosabb helyszíne a skót főváros, mivel különleges jelentéssel bír Emma és Dexter számára, akik találkozásuk első napján felsétálnak a közeli sziklára. Az „Artúr széke" (Arthur's Seat) később ismét feltűnik a filmben, amikor az idősebben látható Dexter felkeresi a meredek dombot lányával, Jasmine-nal, és felidézik az éjszakát, amikor Dex és Emma megismerkedtek.

Artúr királyhoz méltó magaslat és kilátás a skót fővárosbanForrás: Shutterstock

A mintegy 250 méter magas Artúr székéről lenyűgöző panoráma nyílik Edinburgh-ra és a várost övező területekre, így a helyiek és a turisták kedvelt célpontja. "A kreatív csapat azt szerette volna, hogy a nézők úgy érezzék, Emmel és Dex-szel együtt néznek le a városra, és közösen előre vetítik a jövőjüket." - mondja Molly Manners a sorozat vezető rendezője és társproducere.

Párosz-sziget, Görögország

A 4. részben Emma és Dexter drámákkal teli nyaralásra indul Pároszba – egy elbűvölő görög szigetre, amely a Kükládok szigetcsoportjának szívében található az Égei-tengeren. Parikia, a sziget fővárosa és fő kikötője Naoussa tűnik fel az Egy nap képsorain. 

A jellegzetes kék-fehér színvilág, a kedves házacskák és a napfürdőző mediterrán növényzet Pároszon is megcsodálható.Forrás: Shutterstock/Brian Ng

A város bájos, fehérre meszelt épületeivel, a lila bougainvillea zuhatagokkal, szűk macskaköves utcáival, és a tavernákkal és kávézókkal szegélyezett nyüzsgő vízparti sétányaival nagy kedvet csinál a görögországi utazáshoz. Az egyik jelenetben, ami biztosan sokunkban megmarad majd, Dexter azt mondja Emmának, ahogy megmártóznak Párosz partjainál a holdfényes vízben: "Vonzódom hozzád". Majd kisvártatva hozzáteszi: "Az a bajom, hogy nagyjából bárkihez vonzódom."

Róma, Olaszország

A második epizódban Dexter, aki épp' tanárként dolgozik, tanítványával, - aki egyben alkalmi partnere is - Rómában múlatja az időt, míg Emma egy drámacsoporttal turnézik Angliában. A Condé Nast Traveller szerint a szállodai jelenetet, ahol Dexter találkozik vonzó és lehengerlő édesanyjával akit Essie Davis alakít, valójában nem egy, hanem két szállodában vették fel a Piazza Navona közelében. A terasz a Bio Hotel Raphaël része a Largo Febón, míg a bejárat, ahol Dexter elbúcsúzik szüleitől, egy másik hotelé, a Campo de' Fiori-é a Via del Bisciónén.

A Trastevere Rómában Róma bohém arcát képviseli.Forrás: Shutterstock/Catarina Belova

A rendező tudta, hogy a 2. epizódban szereplő római jeleneteknek színesnek és élénknek kell lennie, hogy minél nagyobb legyen a kontraszt Emma lelombozó wolverhamptoni élményével szemben.
"Szerettük volna érzékeltetni Róma léptékeit és nagyszerűségét, de semmiképpen sem a képekről is unásig ismert látnivalókkal. A One Day-ben tehát nem látható például sem a Spanyol Lépcső, sem a Colosseum."

Párizs, Franciaország

Dexter a 12. részben Párizsba érkezik, ahová Emma átköltözött. Sétálnak a Rue Pierre Semard-on, a Gare du Nord közelében, majd megállnak egy rövid beszélgetésre az Emmanuelle Riva színésznő után elkeresztelt vashídon, amely a Szent Márton csatornán ível át.

Párizs egyik legmeghittebb pontja, ideális a romantikázáshoz.Forrás: Shutterstock/Bruno M Photographie

Végül elérik Emma lakását a Rue des Gobelins-en a 13. kerületben. Az utca történelmi jelentőséggel bír, itt állt egykor a 17. századi híres Gobelins Manufaktúra, amely még a francia királyi udvar számára gyártotta a faliszőnyegeket, kárpitokat, textileket. Az utca ma sem hétköznapi: tele üzletekkel, kávézókkal, nyüzsgő kulturális intézményekkel. Sokféle boltba botolhatunk itt, a baguette-t, croissant-t árusító hagyományos pékségektől a kortárs művészeti galériákig.

Hatfield-ház Hertfordshire-ben

Az angliai Hertfordshire-ben található Hatfield ház is szerepel a sorozatban. Itt forgatták az Emma barátnője, Tilly esküvőjét követő fogadást, és a park növénylabirintusában felvett jelenet fontos mozzanata a cselekménynek. A kastély népszerű filmes helyszín, ott forgatták a Netflix Bridgerton és a Queen Charlotte spin-off sorozatának jeleneteit is.

A brit kastélyban egy másik Netflix sikersorozatot is forgattak már.Forrás: Shutterstock/Oszibusz

 Az épület a Jakab kori építészet és az angol örökség csodálatos példája. A 17. század elején épült, és híres építészetéről és kiterjedt parkjairól. A Hatfield-ház gazdag történelmi gyökerekkel is rendelkezik. Szorosan kötődik a Tudor-dinasztiához, hiszen I. Erzsébet királynő gyermekkori otthona volt, aki 1558-ban itt értesült arról, hogy féltestvére, I. Mária királynő halálát követően trónra lép. A nagyterem, ahol a történelmi esemény történt, továbbra is a ház egyik legbecsesebb szobája. A kastély a téli szezonban zárva tart, de 2024 májusában újra kinyit.

A magyar nézők számára külön érdekességet rejt a sorozat. Budapesten ugyan nem jár a pár egyik tagja sem, de szóba kerül fővárosunk a 9. epizódban, és sajnos nem túl hízelgő felhanggal. Dextert éppen bemutatja családjának arisztokrata barátnője vidéki kastélyukban. A lány apja, a lekezelően viselkedő, arrogáns és sznob Lionel éppen megkérdezi Dextertől, hogy hová utaznak lányával, és ő lelkesen vágja rá, hogy Budapestre. Az apósjelölt erre lesajánlóan lebiggyeszti ajkát.

Jelenet a filmbőlForrás: Netflix

Sylvie úrinő anyja gyorsan a fiú segítségére siet, és felkiált: "Ó, csodás. Most először jársz majd ott?" Sok minden megfordulhat a néző fejében az apa gesztusára. Leginkább a kérdés, hogy miként gondolnak a nézők ezután Budapestre, főként azok, akik még nem jártak nálunk. Egyrészt meg lehet az érzésünk, hogy a készítők sem azonosulnak a pikírt értékítélettel, és a burkolt üzenet valójában az, hogy ha egy ilyen kellemetlen ember fanyalogva nyilatkozik meg Budapesttel kapcsolatban, akkor az csak jó hely lehet.

Másfelől Budapest, nincs mit szépíteni, tömeges úti cél a britek számára. Jó egy évtizede már, hogy az Egyesült Királyság szállítja a legtöbb turistát fővárosunknak a küldőországok közül, és egy kékvérű lord érthető módon megvetően tekint azokra a helyekre, ahová a "plebsz" jár. És hogy az utóbbi mennyire igaz? A brit fiatalok jelentős része gigantikus lerészegedésekkel járó leány- és legénybúcsúik olcsó lebonyolíthatósága miatt választja fővárosunkat, és a jelenséggel a budapesti szállodások és vendéglátósok, sőt a belvárosi kerületek lakossága sincs teljesen kibékülve. 

És hogy valóban milyen hatása lesz ennek az enyhén szólva is kétélű Budapest-imázsnak ebben a Netflix sikersorozatban, az a szezon beköszöntével hamarosan kiderül. 

(Forrás: Euronews, Travelo)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek