4 gyönyörű filmforgatási helyszín Ausztráliában, ahova rögtön elutaznánk

Ausztrália nincs közel, ez igaz, de ha eldöntöttük, hogy végre valahára elindulunk egy tengeren túli útra, akkor tökéletes úti cél lehet. A kontinensen felfedezhetünk modern nagyvárosokat, csodás nemzeti parkokat és megannyi filmforgatási helyszínt, ahol ikonikus filmes kulisszák között barangolhatunk. Mutatunk közülük most négyet.

A Krokodil Dundee című film 1986-os nemzetközi sikere kül- és belföldi látogatók tömegeit vonzotta a Top End néven ismert földrajzi régióba, mely Ausztrália északi területének felső vége. A legtöbb ausztrál jelenetet a Kakadu Nemzeti Parkban, Ausztrália legnagyobb nemzeti parkjában forgatták. A helyszín érdekessége, hogy akkoriban még sok ausztrál számára is ismeretlen helyszín volt.

A Kakadu Nemzeti ParkForrás: Shutterstock.com / Gavin Morrison

A képkockák, amiken a filmsztár, Paul Hogan előbukkan a Gunlom-vízesés medencéjéből, lándzsája végén egy barramundi hallal, vagy éppen az Ubirr egyik sziklaormáról néz le a Soha-Soha vidékre (Never-Never Country), elgondolkodtatták az ausztrálokat, hogy miért nem járták még be ezeket a vidékeket.

Azóta a film kultuszfilmmé vált; a krokodillal birkózós jelenetben látható Walkabout Creek Hotel, ami eredetileg Federal Hotel néven volt ismert, pedig egy jó nagy filmes relikviává. A hotel egyébként McKinley városában, Queensland középső részén található. Az elhivatott rajongók pedig hajlandók 9 órát is autózni a Townsville-i repülőtértől idáig, hogy a hotel szintén híressé vált bárjában megigyanak egy pohár sört.

Halálos nyugalom a Hamilton sziget mentén

Ausztrália egyik legismertebb természeti látványossága a Nagy Korallzátony, és itt játszódik 1989 egyik legizgalmasabb pszichológiai thrillerje, a Halálos nyugalom című film, amiben a fiatal Nicole Kidman, az új-zélandi születésű Sam Neill, és piszkosul napbarnított Billy Zane borzolták az idegeket.

Billy Zane, amint éppen a prédájára les (1989)Forrás:

De a filmnek volt egy negyedik főszereplője is, méghozzá a forgatási helyszín, ami úgy nézett ki, mintha mérföldekre lenne a szárazföldtől, pedig nem. A forgatás nagyrészt ugyanis a Whitsundays szigetek mentén, pontosabban a Hamilton-sziget öblében zajlott, Queenslandben.

Hamilton Island, AusztráliaForrás: Shutterstock.com / superjoseph

Philip Noyce rendező (Vadászat a Vörös Októberre, Férfias játékok) és az Oscar-díjas operatőr, Dean Semmler (Farkasokkal táncoló) olyan profi módon oldották meg a felvételeket, hogy semmi sem látszik a parton fehérlő üdülőhelyekből és jachtokból, pedig már akkor is volt belőlük elég. A mozivásznon az öböl olyan végeláthatatlan, mintha az Ingram házaspár és halálosan csábító potyautasuk tényleg a Csendes-óceán közepén ringatózna a vitorlásával.

Nagy hírverés egy kis városnak

A grandiózus díszlettel, csodás musical betétekkel és lenyűgöző forgatási helyszínekkel operáló Baz Luhrmann, ausztrál filmrendező filmjeit (Moulin Rouge!, Romeó és Júlia, A nagy Gatsby) nem kell bemutatni a filmkedvelőknek.

Ausztrália című alkotása azonban olyan gyorsan eltűnt a köztudatból, ahogy megjelent. Pedig két évtizeddel a Krokodil Dundee sikere után, ettől a nagyszabású ausztrál produkciótól várták az újabb turisztikai fellendülést a Kimberley régióban, ahol a film játszódik.

Forrás: Martin Valigursky / Shutterstock.com

De sajnos nem minden volt az, aminek látszott. Az Ausztrália története ugyanis csak két helyszínt érintett a kontinensen: a már említett Kimberley és a Darwin régiót. Sőt ami még érdekesebb, hogy a queenslandi kormány bőkezű támogatásának köszönhetően a Darwinban játszódó jeleneteket valójában Bowenben forgatták, ami bizony egy ízig-vérig mezőgazdasági város. De így legalább elérhete a 15 perces hírnév a település csodás paradicsom ültetvényeit, és azt a túlméretezett mangószobrot, amelyet tévesen fejjel lefelé helyeztek el a talapzatára.

Sivatagi harcok

A filmrajongóknak ma már se Mel Gibsont, sem pedig a Mad Max franchise-t nem kell bemutatni. Pedig az 1979-ben készült ausztrál disztopikus akciófilm 1980-ban került csak nemzetközi forgalmazásba, a hallgatag főszereplőt játszó Gibson pedig még ismeretlen színésznek számított.

A forgatási helyszínek viszont pontosan azt adták, amire a rendező, George Miller vágyott. Egy apokaliptikus, homokba süllyedt világot, amely szinte teljesen kiszáradt, nüvényeknek pedig semmi nyoma. A Coober Pedy és Broken Hill régiók pont ilyenek voltak. Az első rész autós és motoros üldözéseit pedig Geelongtól nyugatra és Clunes környékén forgatták, Victoria államban.

A Coober Pedy vidéke díszlet nélkül is apokaliptikusForrás: Shutterstock.com / Sahara Prince

Clunes egyébként az állam aranyközpontja volt egészen az 1890-es évek végéig. A helyi bányák ugyanis a leggazdagabb aranylelőhelyeknek számítottak akkoriban. Bár az aranyláz mára már elapadt, sokan érkeznek ide még mindig szerencsét próbálni. Nem véletlen hát, hogy a vidék elhagyatottnak tűnő autóútjai a Mad Max halálos járgányainak is megfeleltek. 

Forrás: Jetstar.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek