Véletlenül jött létre a világ egyik legszebb panorámaútja

Hamarosan újra megnyílik a nagyközönség előtt a 2012-ben földcsuszamlás miatt megrongálódott Via dell'Amore (Szerelem útja) a lenyűgöző Cinque Terre vidékén, Olaszországban. Az újranyitás idén nyárra várható. A teljes útvonal mindössze 920 méter hosszú, de minden centimétere igazi felfedezés.

A szerelmesek sétányát mutató útjelző, hogy senki se tévedhessen elForrás: Shutterstock/Alberto Masnovo

A sétány az UNESCO Világörökség részét képező Cinque Terre szívében megbúvó két festői falut, Riomaggiorét és Manarolát köti össze. Az útvonal szépségét az tette híressé, hogy az egyik oldalon a tengerre nyílik lélegzetelállító kilátás, a másik oldalon a szomszédos hegy növényzetében gyönyörködhetnek a sétálók, ami hihetetlenül változatos ökoszisztémában: egzotikus növényzetből, mediterrán bozótosból és teraszos szőlőültetvényekből áll.

Manarola vasútállomása színes házakkal a sziklán, kilátással a tengerre.Forrás: Julia Lav/Shutterstock

A sétány Liguria egyik szimbóluma lett, ahol a természet és az emberi tevékenység olyan egyedi tájat alkotott, amely a rendezőket és az írókat is megihlette, de egyben nagyon törékeny is, amint azt a közelmúlt eseményei is bizonyítják.

A helyi lakosok fedezték fel a szépségét

A sétányt 1920-as években úgymond véletlenül alakították ki a Ligur-tenger partja mentén, mégis Olaszország egyik legemlékezetesebb és legszebb panorámás útjává vált.

A Genova és La Spezia közötti vasúti sínek építési munkálatai során ezt az utat azzal az egyetlen céllal hozták létre, hogy legyen egy hely az építési anyagok tárolására.

Ezt a rövid, körülbelül egy kilométeres utat azonban felfedezték a helyi lakosok is, akik közvetlenül a munkálatok befejezése után elkezdték használni ezt a part menti szakaszt a Riomaggiore és Manarola falvak közötti átjárás miatt.

A sétány, amely a part szélén fut végig a magasbanForrás: Brianza2008/Wikipedia

Csak évek múltán döntött úgy valaki, hogy a Via dell'Amore nevet adja neki, hogy azonosítsa ezt az útszakaszt, amely mára olyan népszerű látnivalóvá vált.

A görög és római mitológia isteneinek és hőseinek szentelt padok sok év múlva érkeztek csak meg, ezt követték a biztonsági munkálatok, a korlátok, az egységes kővel kirakott út, majd a napenergiás világítás kialakítása.

Innen a látvány minden napszakban lenyűgözőForrás: Brianza2008/Wikipedia

Néhány hónap múlva pedig ismét bejárhatjuk a látványos, mozgássérültek számára is elérhető utat.

Tavaly egy rövid, 170 méteres szakaszt már újra megnyitottak, de azóta is csak előjegyzés alapján látogatható. A biztonsági munkálatok még nem fejeződtek be, bár már nagyon kevés van hátra belőlük, így hamarosan újra birtokba vehető lesz.

Nyáron már repülővel is érkezhetünk

A héten pedig megtudtuk, hogy a csodálatos Amalfi-part saját repülőteret kap. A salernói Costa d'Amalfi repülőtér idén júliusban nyílik meg, 45 kilométerre délkeletre Amalfi városától és 21 kilométerre Salerno városától, a híres tengerpart kapujától, így akár hamarosan repülővel is megközelíthetővé válik.

(Forrás: siviaggia.it)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek