Álomhotelek bringásoknak Burgenlandtól Cinque Terréig

Van, ahol a szállás mellé automatikusan bringahasználat jár, és van, ahol sportos menüvel készülnek. Persze olyan is akad, ahol maguk a bicajok aludhatnak olyan luxuskörülmények közt, mint a gazdáik. Bringabarát szálláshelyek igazi extrákkal.

 Mindegy milyen, csak lehessen valahova lekötni a bringát, és legyen benne ágy meg tusoló – többségünknek valami ilyesmi jár a fejében, ha kerékpártúrához keresünk szálláshelyet. De azért jó ha tudjuk, bőven akadnak olyan helyek is, amelyek ennél jóval többel kényeztetik nap végén a megfáradt sportos turistákat. Ezek közül mutatunk most néhányat.

 

Falusi idill több száz bringával

 

Az egyik kedvenc kerékpáros szállodánk luxus kategóriában a magyar határhoz közel, a Fertő-tó mellett, az osztrák Pamhagenben (magyar nevén Pomogy) található Vila Vita Pannonia. Bár elsőre nem feltétlenül hangzik biztatóan, hogy az üdülőtelep nem más, mint egy mesterségesen létrehozott turistafalu, ottjártunkkor minden várakozásunkat felülmúlta a hely. Ahogy megérkezik az ember ebbe az idilli környezetbe, ahol körös-körül virágok, szépen ápolt gyep, tarka, nádtetős házikók, állatok fogadják, egyből ráérősebb tempóra kapcsol. A sok bringás láttán pedig alig várja, hogy kiszálljon az autóból, és átvegye a szállás időtartamára ingyenesen járó bicaját.

A Vila Vita Pannonia bringái a Fertő tavon közlekedő bringás kompon
Galéria: Bringabarát hotelek
(Fotó: mimi / Travelo)

 A Vila Vita Pannonia ugyanis 500 bringával várja a vendégeket, akik örömmel élnek is a kínálkozó lehetőséggel. Van, aki csak az üdülőtelepen belül használja közlekedésre– mondjuk a fürdőtótól az étteremig –, más nagyobb túrára indul a Fertő-tó körül. A szállodában ingyenes kerékpáros térképet kapunk indulás előtt, a kiránduláshoz pedig szívesen pakolnak össze mennyei fogásokat tartalmazó piknik csomagot. A hotelről és a kerékpározási lehetőségekről itt írtunk bővebben, itt pedig a környék legjobb éttermeiről talál tesztet.

 

Bringáknak luxustároló, bicajosoknak ínyenc vacsora

 

Sportosabb bringásoknak a Fertő-tó lankás tájai helyett Ausztrián belül Karintiát ajánljuk, azon belül is a Landhotel Lindenhofot az idilli Feld am Seeben. Két Gault Millau-szakácssapkás konyha, ötletesen berendezett, világos szobák, elegáns wellness részleg, családias hangulat, vezetett bringatúrák és luxus bringatároló jellemzi ezt a remek családi szállodát.

Landhotel Lindenhof
Galéria: Bringabarát hotelek
(Fotó: landhotel-lindenhof.at)

 Ha nem vittünk magunkkal saját járgányt, Feld am Seeben bérelhetünk a csúcsok meghódításához alkalmas mountain bikeokat, és gyakorlópályát is találunk ugyanitt, hogy a hegyen már ne érjen senkit meglepetés. Mi ittjártunkkor a könnyített túrán vettünk részt, félútig terepjáróval mentünk, ezt követte csak a kínkeserves tekerés Feldpannalmig. Persze annak, aki már bringázott nagy szintkülönbségű helyeken, meg se kottyant a feladat, mi totálisan kezdőként megszenvedtük a felfelé vezető utat.

Hozzánk hasonló puhányoknak így az e-bikeok, vagyis elektromos kerékpárok kipróbálását ajánljuk, ezeket szintén lehet Feld am Seeben bérelni. A tekerést persze ezeken sem ússzuk meg, de az emelkedőknél ég és föld a különbség a mezei kerékpárokhoz képest. Érdemes körbekerekezni a Feldseet, de egy órás könnyű túrával a festői Millstatti-tavat is elérhetjük.

 

Dolce vita két keréken

 

Az olasz Cinque Terrrétől nem messze, a Ligur-tenger partjára épült Eight Hotel Paraggi akkor a legjobb választás, ha egyszerre vágyunk exkluzív kényeztetésre, privát tengerpartra és aktív pihenésre. Zseniális kerékpárutak, az olasz Riviéra tarka házai és csodás tájai, a tengerre néző jakuzzi, valamint a segítőkész személyzet az, ami leginkább emellett a hely mellett szól. No meg az, hogy az üzemeltetők kifejezetten szeretik a bringásokat, a recepción mindig örömmel adnak jobbnál jobb tippeket, hogy merre induljunk két keréken.

 

 Irány a bringások Notre Dame-ja!

 

De a bringás zarándokok a Cinque Terre helyett az észak-olasz tóvidéket is választhatják. A Comói-tótól nem messze fekvő Magreglio az itt található 17. századi Madonna del Ghisallo-kápolna miatt kihagyhatatlan célpont. A szentélyt egy Ghisallo nevű nemes emeltette, mivel egy csodálatos jelenés megmentette az életét egy bandita-támadás során. A hely azóta az utazók kegyhelye, ma pedig a biciklisek „Notre dame-ja", ahol a falon kerékpárok és a hírességek tablói találhatók. A kápolna mellett egy múzeumot is kialakítottak, az egyedülálló kerékpáros relikvia-gyűjtemény a verseny közben életüket vesztett sportolóknak is emléket állít. Aki kihívást is akar, nemcsak egy kényelmes zarándokutat, az Bellagióból közelítse meg a helyet, bár a Passo del Ghisallonál csak 10,6 km-es, 552 méteres szintkülönbséget kell leküzdeni.

 Ezen a környéken szállásnak például a Comótól nem messze található Montano Lucino településen működő Hotel Cruise lehet jó választás. Az elegáns, és kimondottan motoros- és bringásbarát szálláshely többféle extrával várja a két keréken érkezőket. A térítésmentesen használható, fedett, zárt tároló mellett szervizzel, technikai öltözet tisztítására felkészült mosodával, kifejezetten sportolók számára összeállított ebéd- és vacsoramenüvel kényeztetik a sportos turistákat. A járgányukat féltő motorosok vagy bringások pedig akár olyan kétágyas szobát is foglalhatnak, amihez a szobával közvetlen összeköttetésben álló privát garázs is tartozik.

Ahol eszébe se jusson az olaszoknál bringára ülni
Velencéből nemrég az összes kerékpáros turistát kitiltották. Csak a helyi lakosok kerékpározhatnak a történelmi városban, a turistáknak még tolni sem szabad a bringát. Egyedül az autóbuszállomás és a főpályaudvar között tolhatják kerékpárjukat a nem odavalósiak, felülniük nem szabad rá.

 Címlapkép: Landhotel Lindenhof

 

Újabb cikkünk ebben a témában:


Alsó-Ausztria három új kerékpárúttal várja idén a bringásokat - 2017.04.25.
Körbetekerheti Bécset is az egyiken!
Ezekre figyeljen oda, mielőtt biciklitúrára indul! - 2017.05.10.
Ugye tudja, milyen fontos a bicikli karbantartása? Nem kisebb dologról, mint a testünk épségéről van szó. Nagyobb utak előtt különösen fontos á-tól cettig átnézni és rendbe tenni a bringánkat, hogy a suhanás tényleg önfeledt lehessen!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek