A 10 legmelengetőbb téli napsütéses hely Európában

Időnként már itthon is hozzájuthatunk némi napsütéshez, de aki még többet szeretne kapni a napos időből, annak Dél-Európa bőséges napsütést, ragyogó eget és kellemes hőmérsékletet kínál. Ráadásul, megéri a csúcsidőn kívüli hónapokban utazni, mert olcsóbban pihenhetünk és a helyi nevezetességeket sem kell tömegben megtekintenünk. Mutatjuk, hol melegedhettek át!

Páfosz, Ciprus

Átlagos téli hőmérséklet: 18°C

Kilátás az Agio Anargyroi ortodox székesegyházra PáfoszbanForrás: Shutterstock/Oleksandr Savchuk

Az ősi városokkal és a képeslapokra kívánkozó tökéletes strandokkal teletűzdelt Páfosz tengerparti városban a romantika a levegőben érezhető, nagyrészt a szerelem görög istennőjével, Aphroditéval való kapcsolatának köszönhetően, akinek mitikus szülőhelye Kouklia ókori városa volt, ami mintegy 16 kilométerre keletre található Páfosztól.

Valletta, Málta

Átlagos téli hőmérséklet: 17°C

A történelemért építészetért és a tengerparti hangulatárt is megéri Málta fővárosáig utazniForrás: Elvira Podolinska/commons.wikimedia.org

Máltán sok minden adott: évi 300 napsütéses nap, történelem előtti templomok és kristályos vizek, amelyek még tél mélyén is csábítóak. Valletta aranyszínű városa az UNESCO Világörökség része, és 2018-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet is elnyerte – múzeumaival, erődítményeivel és történelmi templomaival. Aki szereti a kultúrát és a gyönyörű tengerpartokat, itt egészen biztosan feltöltődhet.

Lanzarote, Kanári-szigetek

Átlagos téli hőmérséklet: 21°C

Lanzarote nem hétköznapi úti cél, a vulkánok tarkította tájai mellett a tengerpartjai is igen vonzóakForrás: Shutterstock/Paolo Tralli

Lelkes kalandorok és napimádók egyaránt kedvelik ezt a különleges szigetet. A télen át tartó igazán langyos estékhez a Kanári-szigetek biztonságos választás, hiszen szubtrópusi hőmérséklettel büszkélkedhet. Lanzarote, amely 2015 óta az UNESCO Geoparkja, több mint 300 nagyrészt inaktív vulkáni kúpból, megfeketedett lávamezőkből és pálmákkal teli völgyekből áll – amelyek mind felfedezhetők a sziget bőséges túra- és kerékpárútjain.

Sevilla, Spanyolország

Átlagos téli hőmérséklet: 18°C

A Plaza de Espana meseszerű épületeForrás: Shutterstock.com / Kite_rin

Az egész évben enyhe hőmérsékletű Sevilla napsütéses városa Spanyolország egyik gyöngyszeme. A spanyol andalúziai régió fővárosa kisebb és romantikusabb, mint barcelonai és valenciai társai, és éppen emiatt autentikusabb is. Sok más látnivalója közül a legérdekesebb a mór Almohad-dinasztia idején épült Alcázar-kastélykomplexum és az Instagram egyik állandó szereplője, a Plaza de España otthona.

Kárpáthosz, Görögország

Átlagos téli hőmérséklet: 17°C

Kilátás a görög halászfalura - Kyra Panagia beach Kárpáthosz szigetének egyik legfestőibb tengerpartjaForrás: Shutterstock/mRGB

Míg a görög szigetek a téli hónapokban nagyrészt pihennek – november és április között sok szálloda és étterem bezár – mégis ez a legjobb időszak egy látogatásra, hogy elkerüljétek a tömeget. Induljatok kelet felé a a Dodekanészosz-szigetekhez, amelynek ez a második legnagyobb szigete Törökország partjainál. Ez a hely, – melynek közepén hegylánc emelkedik, sziklás hegyek erdők borította lejtőkkel – valóban hiteles betekintést nyújt a görög életmódba. Az itteni falvakban fehérre meszeltek házak és a tenger mindig kéken szikrázik.

Lagos, Portugália

Átlagos téli hőmérséklet: 17°C

Praia da Dona Ana, a város melletti óceánpartForrás: Felix König/Wikipedia

A portugál tengerparti város, Lagos télen, amikor kevés turista érkezik, még elbűvölőbb. Sétáljatok el a tengerpartra, nézzétek meg a híres sziklaképződményeket, a szebbnél szebb aranyszínű homokos strandokat, vagy egyszerűen csak üljetek be az óvárosba egy pastéis de nata-val a kertekben, ami egy vaníliás pudinggal töltött leveles tészta, és élvezzétek, hogy bepillanthattok a város és lakóinak mindennapi, nyugodt életébe!

Szicília, Olaszország

Átlagos téli hőmérséklet: 18°C

Duomo,Szicilia,TaorminaForrás: Shutterstock.com / Romas_Photo

A Földközi-tenger legnagyobb szigetén a történelmi helyek, mint például Agrigentóban a Concordia-templom és Szelinosz ókori görög városa Trapani tartományban, a téli hónapokban lényegesen kevésbé látogatottak, a strandok pedig szinte üresek. Az ínyencek felfedeznek egy mennyei helyet a Siracusa megyében található Notóban, melynek kávézójában a Café Sicilában isteni brióst lehet kapni. Taormina pedig az egyik legbájosabb olasz település, ahol érdemes beülni egy étterembe egy tál tenger gyümölcsre.

Kréta, Görögország

Átlagos téli hőmérséklet: 17°C

Kréta izgalmas hely, amit muszáj felderíteniForrás: Shutterstock/Georgios Tsichlis

Bár tökéletesen ideális hely arra, hogy egy könyvvel, kiüljünk a tengerpartra, Kréta ennél mégis jóval többet kínál. Kiválóan alkalmas a felfedezésre a rejtett strandjaival, zord kanyonjaival, ahol minden utazó találhat érdekes helyeket. A kalandra vágyók induljanak el a Szamariai-szurdok felé, hogy megtegyék az ösvényen áthaladó hatórás túrát, míg a strandok szerelmesei dél felé induljanak – az Elafonisi lagúna rózsaszín homokjával és azúrkék árnyalatú vizével lenyűgöző látványt tartogat számukra.

Azori-szigetek, Portugália

Átlagos téli hőmérséklet: 18°C

A Caldeira velha, Sao Miguel kénes hőforrásForrás: Hans Lucas via AFP/Eric Beracassat/Hans Lucas/Eric Beracassat

Ez a szigetcsoport az Atlanti-óceán közepén távolinak tűnhet, de megéri bevállalni a több órás repülőutat. Drámai tájak jellemzik ezt a kilenc szigetet – São Miguelnek tavakkal teli kalderái vannak, a Pico hegy pedig egy jelenleg csendes rétegvulkánm amiket mind meg kell látogatnunk, ha ideutazunk. A rengeteg, különleges természeti csodák miatt mágnesként vonzza a látogatókat. Az Azori-szigetek híres a szervezett bálnales túráiról, de a búvárkodás, a túrázás, a vitorlázás és a kanyon-túrák is rendkívül népszerűek.

Fethiye, Törökország

Átlagos téli hőmérséklet: 18°C 

Az Ölüdeniz Beach Fethiye környékénForrás: rheins/Wikipedia

Törökország azúrkék tengerei várnak itt, ahol még nem ütötte fel a fejét a tömegturizmus. Fethiye és Antalya között az út számtalan történelmi emlékmű és sziklafal között kanyarog. Az Égei-tenger partvidékén fekvő város a helyiek és az itt megforduló turisták szerint igazi ékszerdoboz. A kisebb-nagyobb öblökkel cakkozott tengerpart, a türkizkék víz, és a parttal párhuzamosan húzódó Toros-hegység időnként hósipkás láncolata varázslatos adottságokkal ruházta fel a térséget. Mediterrán éghajlatának köszönhetően egész évben minden kapható friss gyümölcs és zöldség.

(Forrás: standard.co.uk, wikipedia.org)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek