Szőlőültetvény a terminál tetején: Bemutatták a Firenzében épülő repülőtér terveit

Olyan repülőtér épül Firenzében, amilyet még nem látott a világ: az 50 ezer négyzetméteres terminál épületének tetején egy 19 hektáros szőlőültetvényt alakítanak ki.

FirenzeForrás: Shutterstock/Scstock

A Rafael Viñoly Architects nevű építésziroda bemutatta a terminál terveit, amelynek legmeglepőbb vonása a harmincnyolc sor, betoncserepekbe ültetett szőlő az épület tetején. A helyszínen bor is készül majd, amelyet a terminál pincéiben érlelnek.

A szőlőültetvény funkciója tovább az is, hogy elrejti a terminál épületét, és javítja a kilátást a Duomo kupolájából és más firenzei kilátóhelyekről.

A terminált, amelynek épületében egy központi „piazza", azaz tér is kialakításra kerül, többféle közlekedési lehetőség köti majd össze Firenzével, beleértve a még kiépítetlen vasúti rendszert is.

A terminál két ütemben épül majd meg, a jelenlegi határidők 2026 és 2035, elkészültekor pedig 5,9 millió utast lesz képes fogadni, írja a globalconstructionreview.com.

A terminált tervező építész, Rafael Viñoly 2022-ben, a halála előtti évben így nyilatkozott a tervekkel kapcsolatban: „Mivel a repülőtér, amely a város és a kultúra kapuja, rendkívül közel van a városközponthoz, ennek egy urbanisztikai projektnek kell lennie, nem egy elszigetelt tervezési gyakorlatnak, amely csak a repülés műszaki követelményeire és az utasokért folytatott versenyre koncentrál."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek