Hatalmas a felháborodás: Gránittömbökkel vonják be a gízai piramisok egyikét

Aki Egyiptomban készül, ha teheti, egészen biztosan ellátogat a gízai piramisokhoz, hogy egy kicsit magába szippantsa eme ősi, rendkívüli épületek látványát, és átérezze az ókori Egyiptom hangulatát. Csakhogy most meglepőre dologra készülnek: eredeti állapotába állítják vissza az egyik piramist. A döntés parázs vitát váltott ki, és csak úgy záporoznak a hozzászólók véleményei.

Javában zajlanak az építkezések - sokak megrökönyödéséreForrás: AFP/Khaled Desouki

A komoly vitát az a videó robbantotta ki, amely az i. e. 26. században épült Menkaure piramis gránitból készülő felújítási munkálatait mutatja be. A Facebookon közzétett kisfilmben Mostafa Waziri, az egyiptomi Régiségek Legfelsőbb Tanácsának vezetője azt mutatja meg, ahogyan munkások gránittömböket helyeznek a piramis alapjára, mindezt az évszázad projektjének nevezve. Íme, a szóban forgó videó, amely sokakat kiakasztott.

Amikor eredetileg megépítették a piramist, valóban gránit borította, mely idővel elvesztette burkolatának egy részét. A felújítás célja a gránitréteg visszaállítása az építmény eredeti stílusának rekonstrukciójával. A tervek szerint a munka három évig tart, és „Egyiptom ajándéka lesz a világnak a 21. században" – mondta Waziri, a projektért felelős egyiptomi-japán misszió vezetője. 

A Menkaure piramis Kr. e. 26. században épült, amire most új burkolat kerül, mely az építmény tövénél már láthatóForrás: AFP/Khaled Desouki

Csakhogy a videó alatt rengeteg felháborodott ember hagyott kritikus megjegyzést a munkával kapcsolatban, köztük hozzáértők is.
Lehetetlen!" – írta Monica Hanna egyiptológus. „Az egyetlen dolog, ami hiányzott, hogy Menkaure piramisát csempével egészítsük ki! Mikor állítjuk meg az abszurditást az egyiptomi örökség kezelésében?" – tette fel a kérdést. „A felújításokra vonatkozó összes nemzetközi elv tiltja az ilyen beavatkozásokat" – tette hozzá, és felszólított minden régészt, hogy azonnal avatkozzon közbe.

Darukkal emelik helyükre a hatalmas tömböketForrás: AFP/Khaled Desouki

Más kommentátorok szarkazmussal reagáltak. „Mikorra tervezik a pisai torony kiegyenesítését?" - kérdezte az egyik.

Csempe helyett miért nem tapétázzuk le a piramisokat?" – tette hozzá egy másik.

Az örökség megőrzésének kérdése Egyiptomban – amely bruttó hazai termékének 10%-a a turizmusból származik – gyakran komoly vita tárgyát képezi. Kairó történelmi városrészének lerombolása már olaj volt a tűzre, a legutóbbi vita pedig az Alexandria tengerparti városában található 15. századi Abu al-Abbas al-Mursi mecset kapcsán robbant ki, miután a felújításért felelős vállalkozó úgy döntött, hogy fehérre festi a mecset díszes, faragott és színes mennyezetét.

(Forrás: The Guardian)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek