Téli alvás helyett Székelyudvahelyen kóborolt egy medve a bocsaival

Csütörtök este egy anyamedve jelent meg két bocsával a Hargita megyei Székelyudvarhelyen. A hatóságok a Ro-Alert rendszeren figyelmeztették a lakosságot. A Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség tájékoztatása szerint a Tulipán utcában vették észre a medvéket.

A fotó illusztrációForrás: WWF/wikipedia.org

A hatóságok ilyen esetben mindig arra kérik a lakosságot, hogy ha medvével találkoznak, semmiképpen se próbálják meg etetni, megközelíteni vagy önerőből fellépni ellene, hanem azonnal hívják az 112-es számot, írja a Maszol.ro portálról

Tavaly írtunk arról, hogy Tánczos Barna Románia környezetvédelmi minisztere szerint a medvepopuláció folyamatos növekszik, amit az is jelez, hogy egyre több a medvetámadások és a vadkárok miatti bejelentés. A nagyvad lakott területen való jelenléte miatti bejelentések legtöbbje a két székelyföldi megyéből érkezik. Hargita és Kovászna mellett különösen Brassó, Prahova, Arges és Bákó megyében okoz gondot a medvék jelenléte, de egyre több megyében, településen bukkannak fel.

"Nem elég utólag intézkedni, szigorítani kell az ember és vad interakciójának csökkentését szolgáló megelőző intézkedéseket" – mondta.

A medve vadállat, természetes élőhelyén kell védeni, és nem a faluban vagy a kukoricásban" – fogalmazott az RMDSZ-es miniszter,

hangsúlyozva, hogy az emberi élet védelme a legfontosabb. Éppen ezért több védett állat kilövését engedélyeznék.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek