Ez lett a legszebb európai vonatút: 55 alagúton és közel 200 hídon visz keresztül

Az online szerencsejáték-oldal, a Rant Casino közzétette a világ legtöbb, Instagramra kitett luxusvonatutakról szóló elemzését, és több mint 96 000 címkével a Bernina Expresst nevezte meg győztesnek. Nem meglepő, hogy ez a vonatjárat ennyire népszerű a közösségi média felhasználók körében is. Mutatjuk, miért.

Alpesi legelők között, felett is elsuhan a vonatForrás: robertharding via AFP/ProCip/Procip

Többek között azért, mert rögtön néhány komoly statisztikával büszkélkedhet, például azzal, hogy ez Európa legmagasabb vasúti pályája, és a világ legmeredekebb vasútvonalé. A látvány pedig pazar, miközben a vonat 55 alagúton és 196 hídon áthalad.

Lélegzetelállító magasságokban viaduktokon, alagutakon, hidakon robog át a piros vonatForrás: Roberto Sysa Moiola / mauritius images via AFP

A 2,5 órás út a svájci Churt és St. Moritzot köti össze az olaszországi Tiranóval, a svájci Alpokon áthaladva. 

A Bernina Railway honlapján elmagyarázzák, hogy a vonalon két vonat közül választhatnak az utasok: a regionális Bernina Red Train, illetve a Bernina Express között. Előbbi köztes megállókat kínál az útvonalon. Utóbbi már kifejezetten a látványban gyönyörködni érkező utazókat szolgálja ki.

Természeti csodákat láthatunk Olaszország és Svájc közöttForrás: robertharding via AFP/Roberto Moiola/Roberto Moiola

A Bernina Express panorámás ablakokat kínál, amelyek szinte a szerelvény teljes falán átívelnek. Bár nem lehet kinyitni az ablakokat az Expressen, de ha gyönyörű kilátást kerestek, akkor ott a legjobb helyen vagytok, és le sem szeretnétek majd szállni! 

A hatalmas panorámás ablakoknak köszönhetően az út során végig lenyűgöző látványban részesülhetünkForrás: dirt/Wikipedia

Az express piros vonatai ugyanis a gleccsertetős hegyek között , mély szurdokokban, csillogó égszínkék tavak mellett kanyarognak, és sík mezőkön keresztül haladnak át. A csúcsra a Bernina-hágónál érnek fel, az elképesztő 2300 méter magasságon.

Ez az útvonal népszerű turistalátványosság az év bármely szakában. Tavasszal és nyáron a táj élénk kék-zöld színeket ölt. Ősszel, október és november között a színes lombkoronáknak köszönhetően kész természeti csodában lehet részünk. Ilyenkor a nappalok még mindig hosszúak és melegek, de az első hó már kezdi porcukorként behinteni a magasabb hegycsúcsokat. A tél pedig magával hozza a mindent beborító fehér hó és a fagyos vizek látványát. Állítólag ilyenkor a leglátványosabb táj, ahogy a hólepte hegycsúcsok között robog a vonat.

Amikor hó borítja a tájatForrás: Kabelleger / David Gubler/Wikipedia

Annak ellenére, hogy ez a világ egyik legismertebb vonatútja, az egyirányú jegyek Churból Tiranóba, kb. 64 euróba (kb. 24 500 forint) kerülnek személyenként, míg a St. Mortizból Tiranóba tartó egyirányú jegyek ára mindössze 32 euróért (12 230 forint) megvásárolhatók, és ami a legfontosabb: egy ilyen utazás életre szóló élményeket tartogat. Vonatjegyek között ide kattintva válogathattok.

(Forrás: Travel and leisure)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek