A láva és a villám harca a chilei vulkánkitörésnél, amit csak egyszer sikerült megörökíteni

A vulkánok borzasztó tragédiákat okozhatnak egy kitörés következtében, és a szunnyadó vulkán is  olyan mint egy alvó oroszlán. Chilében szerencsére fel vannak készülve az ilyen eseményekre, így a Calbuco vulkán kitörése nem tragédiát, hanem elképesztő látványt okozott. A vulkán a Chile déli részén található Andok hegység része, mely aktív, és évszázadokon keresztül több kisebb kitörést produkált, azonban csak egyet sikerült közülük megörökíteni. Ezt mutatjuk meg most.

A vulkán eddigi kitörései

A chilei Los Lagos régióban, a Llanquihue-tó keleti partján emelkedik a magasba. A városok – mint például Puerto Varas – közel vannak hozzá, ahonnan lenyűgöző a vulkán látványa. Az 1837-es évek óta 10 kitörésről tudunk, amelyekből a legtragikusabb, legkomolyabb 1893-ban történt. A kiitörések során 30 cm-es vulkáni bombákat szórt szét a maga 8 km-es körzetében, a lezúduló forró iszapárról pedig már ne is beszéljünk. Szerencsére a történetek szerint idejében sikerült evakuálni a környékén élőket.

Forrás: Shutterstock

Ezek után a leghíresebb – és azóta az utolsó – kitörése nem is olyan régen következett be: 2015-ben hirtelen és váratlanul aktivitásba kezdett. A hamufelhők és lávafolyamok megdöbbentő látványt nyújtottak, melyek messzire elterjedtek, érintve a környező városokat és területeket. Az esemény széles körű evakuációt és katasztrófaelhárítási intézkedéseket váltott ki. 

A különleges jelenségről Francisco Negroni fotós készített hihetetlen felvételeket. 

A jelenségnek, amit a következő képeken láthatunk, az az oka, hogy a kitörés porfelhője elektromosan feltöltődött, és a töltés hatalmas villámok formájában sül ki – olvasható a toochee.reblog.hu oldalon. Íme, a különleges felvételsorozat néhány pillanatképe.

Forrás: francisconegroni.com

 

Forrás: francisconegroni.com

 

Forrás: francisconegroni.com

A következő videóban láthatjuk is a 2015-ös kitörést. 

Újra szunnyad, de figyelik 

Azóta a vulkán szunnyad, de rendszeres megfigyelés alatt tartják. A közel eső falvakban időszakosan értesítik a lakosságot a vulkán állapotáról, így elkerülve a tragédiákat. Az emberek már fel vannak készülve egy esetleges hirtelen evakuálásra, de remélhetőleg erre jó ideig még nem lesz szükség. 

 Több képért a kitörésről látogass el a szerző oldalára, ide kattintva! 

(Forrás, képek, videó: toochee.reblog.hu, BBC News, francisconegroni.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek