Csúcsdöntés: Egy chilei úszónő 2,5 kilométert úszott az Antarktisz jeges vizében

Megdőlt az úszó világcsúcs az Antarktisznál! A 37 esztendős chilei Bárbara Hernández 45:30 percet töltött a körülbelül két Celsius-fokos vízben, egy olyan sima úszódresszben, ami csak a térdéig ért. Ráadsául mindezt azért tette, hogy felhívja a figyelmet az óceánok védelmének szükségességére.

Bárbara tapasztalt nyíltvízi úszó, aki korábbi világrekordokkal rendelkezik. Ezúttal egy egyszerű fürdőruhában szelte a jeges hullámokat a Chile-öbölben, az Antarktiszi-félsziget Greenwich-szigetén. Azi úszónő 2,5 kilométert úszott az Antarktisz jeges vizében, ezzel megdöntötte a világcsúcsot. Az eddigi rekordot az indiai Bhakti Sharma tartotta, ő 2015-ben 2,25 kilométert úszott az Antarktisznál.

"Annyira boldog és megkönnyebbült vagyok, hogy ma minden jól sikerült. Az Antarktiszon való úszás már évek óta álmom volt, és része volt annak a régi ambíciómnak, hogy a világ mind a hét óceánjának egyes részein úszhassak. Hihetetlenül kemény volt, de minden megéri, ha a döntéshozókhoz eljut az üzenet, miszerint sürgős intézkedésekre van szükség e csodálatos vizek védelme érdekében" – mondta Hernandez.

Az Antarktisz is veszélyben van a globális felmelegedés miatt - illusztrációForrás: jodeng/pixabay

Bárbara ugyanis az Antarktisz2020 vezetőiből álló csoport tagjaként, – amely a térségben a tengerek fokozott védelmét szorgalmazza, – szorosan együttműködik az Antarktisz és Déli-óceán koalíciójával, támogatja a világ vezetőihez intézett felhívást, hogy tegyenek lépéseket az óceán és a kontinens megőrzése érdekében. Az Antarktiszra és a környező óceánra, valamint az ott élő vadvilágra ugyanis egyre nagyobb nyomás nehezedik az éghajlati válság miatt.

"Az a bátorság, amelyet Bárbara tanúsított, amikor az Antarktisz-óceán védelmében részt vett ezen az úszáson, igazán inspiráló. Az, hogy valaki feltette az életét, hogy jobban felhívja a figyelmet a régió problémáira, mutatja a kérdés sürgősségét"- mondta Claire Christian, az Antarktisz és Déli-óceán koalíciójának ügyvezető igazgatója. Hozzátette, reméli, a vezetők is lépéseket tesznek – írja a daijiworld.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek