Idén jégkaktuszok is kerültek a világ legnagyobb jégszállodájába

Ahogy a tél hóval borítja a tájat, a világ első és legnagyobb jégből készült szállodája is újjászületik Svédországban.

Az egyszerűen csak Icehotel, azaz Jéghotel névre keresztelt szálloda az északi sarkkörtől 200 kilométerre északra található Jukkasjärviben épül fel 1989 óta minden évben. Nem csak egy szállodáról van szó: művészeti alkotásról is egyben, amely minden télen új, jégből faragott szobrokkal és installációkkal debütál.

Forrás: Icehotel/Facebook

Az Icehotel az idei szezonban ünnepli fennállásának 34. évfordulóját. Minden télen egy kicsit másképp néz ki: ez alkalommal 15 művészi lakosztályt, egy nagytermet és egy ünnepi csarnokot foglal magába. A belső terek dizájnját ezúttal 14 ország 32 művésze alakította ki a szálloda építkezésért felelős csapatával és Luca Roncoroni kreatív igazgatóval együttműködve.

Forrás: Icehotel/Facebook

„Nemzetközi művészeink ismét valami egyedit és látványosat alkottak" – mondja Marie Herrey, az Icehotel vezérigazgatója.

„Az idei művészi lakosztályok a kreativitás hihetetlenül magas szintjét képviselik, művészi álmok, megnyilvánulások és ötletek izgalmas gyűjteményét alkotják." – mondta.

Forrás: Icehotel/Facebook

A jéginstallációk közül néhány mesékből származó motívumokat vagy természeti témákat jelenít meg. A számos szemet gyönyörködtető alkotás között található Tjåsa Gusfors és Hanneke Supply szoborpárja, amely egy óriási patkányt ábrázol, amint egy sajttömböt rejteget egy macska ragyogó sárga tekintete elől.

Forrás: Icehotel/Facebook

Azért, hogy a szálloda épen maradjon, a belső hőmérsékletet -5 Celsius fokon tartják, még a tavaszi időszakban is. A szálloda egy része egész évben nyitva tart.

Forrás: Icehotel/Facebook

A hotel tervezése már 2023 tavaszán megkezdődött. Első szakaszban a befagyott Torne folyóból betakarított jégtömböket összegyűjtötték, amelyeket a következő nónapokban egy jukkasjärvi jégraktárban tároltak. A teljes hotel hat hét alatt épült meg.

Forrás: My Modern Met

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek