A Föld leghidegebb városában -64 fokot is mértek már

Létezik néhány igazán hidegnek mondható hely a bolygónkon. A Föld leghidegebb pontján, a lakatlan Antarktisz Fuji kupola nevű gigászi jégképződményénél -93,2°C fokot is mértek már. De vajon hol van a világ leghidegebb városa?

Egészen a világ legnagyobb országáig, Oroszországig kell utazni, hogy megtaláljuk, annak is a szibériai területére. Ez az örökfagyos terület az utolsó hely, amelyről azt gondolnánk, hogy az egyik leggyorsabban fejlődő orosz vidéki városnak ad otthont, pedig Jakutszk nem egy kis elhagyatott porfészek, köszönhetően egy gyémántbányának, de erről majd később...

Jakutszk, OroszországForrás: Shutterstock

A világ leghidegebb városa tehát Jakutszk, ahol a legalacsonyabb hőmérsékletet 1891. február 5-én regisztrálták, ekkor -64,4°C-ot mértek. Januárban az átlagos legalacsonyabb hőmérséklet -42°C, a város pedig nem kap többet napi négy óra napfénynél. Nem tűnik barátságos helynek, pedig sokan élnek itt, jóval többen, mint Magyarország legnagyobb városában, Debrecenben. Összesen 355 ezren.
Meglepő módon a nyarak rendkívül melegek, a júliusi átlaghőmérséklet eléri a 26°C-ot, ez melegebb, mint a magyarországi ugyanebben a hónapban.

HalpiacForrás: Hans Lucas via AFP/Antoine Boureau / Hans Lucas/Antoine Boureau

Bár Jakutszk a világ leghidegebb városa, nem azért, mert olyan közel lenne az Északi-sarkhoz. A norvégiai Longyearbyen kétszer olyan közel esik, egészen pontosan 1316 km-re, ott mégsem ennyire zord az idő. A szibériai városban tapasztalható extrém hidegnek más okai vannak.

Meghatározó többek között a belföldi elhelyezkedése. A város körülbelül 725 km-re fekszik az Ohotszki-tengertől, elég távol ahhoz, hogy a víz mérséklő hatása már ne érvényesüljön itt. Az Lea folyó mentén történő elhelyezkedése egy újabb fontos tényező, a folyó völgye ugyanis csapdába ejti a hideg levegőt.

Ilyenkor a szempillák is megfagynakForrás: AFP/Mladen Antonov

A téli hónapokban hozzájárul a hőmérséklet kialakulásához az északi-sark felől érkező hideg légtömeg, valamint a rendkívül kevés napfény. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a város permafroszt területén épült, ami azt jelenti, hogy a talaj több száz méter mélyen állandóan fagyott. Sok ház ezért betoncölöpökre épül.

Hogy lehet kibírni ezt a hideget?

A téli extrém időjárás komoly fizikai kockázatot jelent. A levegő elég hideg ahhoz, hogy a bőr elzsibbadjon, így a fagyás állandó veszélyt jelent. A kulcs a réteges öltözködés: legalább két sál, több réteg kesztyű ha lehet, sapkák, rá a kapucni. Ilyenkor a szempillák is megfagynak.

Jakutszk, télenForrás: Shutterstock

„Nem jó ötlet kimenni az utcára télen, amikor a hőmérséklet -40 fok alá esik" – írja a helyi egyetem az újonnan érkező hallgatóknak szóló tanácsában. Prémes sapkát, gyapjúsálat, hosszú bundát, vastag filctalpú, rénszarvasprémes csizmát javasol. És arra biztatja az újonnan érkező diákokat, hogy ilyenkor töltsék az időt a város valamelyik múzeumában vagy színházában. A fő látnivalók közé tartozik a Természettudományi Múzeum, az Egyetemi Régészeti és Néprajzi Múzeum, a Mamut Múzeum és a Szépművészeti Múzeum.

Az egyetem honlapja szerint Jakutszkban élénk kulturális élet zajlik. Egész évben láthatók előadások az Operában, a Balett Színházban, a Szahában és az Orosz Dráma Színházban is. A Táncszínházban néptánc előadásokat élvezhetnek az itt élők.

JakutszkForrás: Hans Lucas via AFP/Antoine Boureau / Hans Lucas/Antoine Boureau

Télen gyakran annyira lehűl a levegő, hogy a házakból, az emberekből és az autókból kipárolgó gőz nem tud felszállni. Ilyenkor jégköd borítja a modern magas épületekből, szovjet időkből származó lakótömbökből és régi faházakból álló várost.

Mindezek ellenére a város Oroszország egyik leggyorsabban növekvő regionális városa. A jakutszkiak többsége az Alrosa nevű cégnek dolgozik, amely egy gyémántbányát üzemeltet. A város fő exportcikkei közé tartozik a gyémánt és a szén.

JakutszkForrás: Shutterstock

Az intenzíven szubarktikus éghajlat miatt a turizmus kisebb szerepet játszik a helyi gazdasághoz való hozzájárulásban. Csak a kalandvágyóbb turisták fordulnak meg itt, akik viszont pont azért jönnek, mert szeretnék megtapasztalni, milyen az élet a Föld leghidegebb helyén.

Egyébként akármilyen elképzelhetetlen, még Jakutszknál is létezik hidegebb lakott település, amely szintén Szibériában található. Ez pedig Ojmjakon faluja, amely egy körülbelül 21 órás autóútra található innen. Ez a körülbelül 500 lakosú falu tartja a lakott településen mért legalacsonyabb hőmérséklet rekordját: -71,2 °C. Ojmjakonban olyan hideg van, hogy a kint parkoló autóknak folyamatosan járatni kell a motorját, különben nem indulnak újra. Arról, hogy hogy zajlanak a mindennapok arrafelé, ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

Forrás: BBC Science FocusCNN, North-Eastern Federal University in Yakutsk

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek