Fel a fejjel: 2024 égboltja hónapról hónapra varázslatos lesz - 2. rész

Megjelent a 2024-es csillagászati eseménynaptár, amely idén sem fog csalódást okozni. Hihetetlen együttállások, ritka napfogyatkozás, meteorzáporok és szuperholdak láthatók a 4 évszak alatt. Tegnap már ízelítőt láthattatok, mi zajlik majd az égbolton az év első felében, most pedig hónapról hónapra mutatjuk, milyen égi jelenségekre számíthattok év évégéig. 

Júliusi hullócsillagok

Július 1-jén és 3-án először a Mars, majd a Jupiter közelében látható a Hold. A hónap legjobban várt eseményei közé tartozik azonban a nyár első hullócsillagainak zápora.

A fotó illusztációForrás: Yuri B/Pixabay

Az esemény július 31-re várható, a Délvidék delta akvaridái meteorraj maximális tetőzésével.

Augusztusi Perseida-show és Szuperhold

Az augusztus varázslatos hónap az égi látványok szerelmeseinek, ennek okát a Perseidák, az év legerősebb meteorzápora adja, amely San Lorenzo könnyei néven is ismert. A maximum tetőzés az augusztus 12. és 13. közötti éjszaka várható.

Perseidák meteorraj a Tejút társaságában - illusztrációForrás: Benjamin Schaefer / Shutterstock

De a meglepetések itt még nem érnek véget, mert a Holdunk visszatér majd főszereplőként, egyedi érzelmeket keltve. Sőt, augusztus 19-én lesz egy Kék Hold és egy Szuperhold is, ezért ember látogatta bolygónkat lehetőségünk lesz nagyobbnak és közelebbinek látni, mint valaha.

Szeptemberi Szuperhold és őszi napéjegyenlőség

A naptárban elsőként szeptember 18-át érdemes bejegyezni. A Szuperhold megcsodálása mellett részleges Holdfogyatkozásnak is szemtanúi lehetünk.

Egy jó felbontású távcsővel ilyennek láthatjuk a részleges holdfogyatkozást - illusztrációForrás: NurPhoto via AFP/Debajyoti Chakraborty/NurPhoto/Debajyoti Chakraborty

Szeptember 22-e a napéjegyenlőség időpontja lesz, amely elindítja az őszt és a természet minden olyan látványát, amely mindig is elvarázsolt bennünket. A legjobb hely, ahol el lehet érni és megpecsételni ezt a pillanatot, minden bizonnyal a Stonehenge-i helyszín lesz. Ott csodás látványként nézhető végig, mi történik az égbolton, miközben elmerülhettek a világ egyik legtitokzatosabb és leglenyűgözőbb helyszínének örök varázsában.

Októberi gyűrű alakú Napfogyatkozás és csillagzápor

Az október egy hihetetlen eseménnyel kezdődik: a gyűrű alakú Napfogyatkozással, amelyet a hónap második napjára írjátok be a naptáratokba, ha nem szeretnétek lemaradni róla. A jelenség azonban csak a Csendes-óceán vidékein és a távoli Dél-Amerikában lesz látható, így ez egy újabb lehetőség lehet egy utazás megszervezésére a világ másik felén.

A gyűrűhold jelenség akkor figyelhető meg, amikor a Hold kitakarja a Napot és annak fénye gyűrűként veszi körül a Holdat - illusztrációForrás: MTI/EPA/EFE/Bienvenido Velasco

Akik viszont maradnak, október 17-én megcsodálhatják az égen ragyogó Szuperholdat, valamint október 21-én és 23-án találkozását a Jupiterrel és a Marssal. Itt azonban még nincs vége az eseményeknek, mert a hónap második felében újra lehet majd kívánságokat suttogni a sötét égbolt alatt, mivel október 21-ről 22-re virradó éjszakára visszatér az Orionidák, az őszi meteorraj.

Novemberi Szuperhold és a Leonidák visszatérése

Újabb Szuperhold világítja meg az őszi éjszakát, ami november 15-re esik. Aztán a hullócsillagok a Leonidák képében térnek vissza, melynek tetőzése a hónap 17-i éjszakájára tehető.

Ilyen volt a szuperhold a Hagia Sophia nagymecset felett Isztambulban - illusztrációForrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Ahmet Okatali

Decemberben jönnek a karácsony hullócsillagai

Egy égi jelenségek terén nagyszerű év csak hasonlóan rendkívüli módon zárulhat. 2024 decembere az újholddal kezdődik, amely növekedésével először a hónap 4-éjén közelíti meg a Vénuszt, majd 7-én a Jupitert. Lesz még egy hullócsillag-zápor, az év utolsó üstököseinek, a Geminidáknak köszönhetően. A maximális tetőzési időpontot a hónap 14. napjára tehető. December 21. napja pedig a téli napforduló időpontja, amely a téli szezon kezdetét hozza meg. Az év december 30-án az újholddal zárul.

(Forrás: siviaggia.it)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek