Fel a fejjel: 2024 égboltja hónapról hónapra varázslatos lesz - 1. rész

Megjelent a 2024-es csillagászati eseménynaptár, amely idén sem fog csalódást okozni. Hihetetlen együttállások, ritka napfogyatkozás, meteorzáporok és szuperholdak láthatók a 4 évszak alatt. Az égbolt egyedi, varázslatos és grandiózus színpaddá változik, amit esténként és naplementekor csodálhatunk meg leginkább.

A Hold legszebb arcait mutatja meg idén - illusztrációForrás: Shutterstock/kdshutterman

Mutatjuk a legkülönlegesebb időpontokat ebben az esztendőben, és mint mindig, most is azt tanácsoljuk: érdemes fényszennyezéstől mentes helyeket keresnetek, hogy minél jobban láthassátok az égi jelenségeket.

Januári hullócsillagok

Ez a 2024-es év nagyszerűen indulnt, a legbabonásabbak is elfelejthették, hogy szökőévről volt szó, mert a hullócsillagok gondoskodtak a negatív gondolatok elűzéséről. Az év egyik legerősebb meteorrajának, a Quadrantidáknak köszönhetően szemtanúi lehettünk az első nagy hullócsillag-zápornak.

Meteorrajok nem csak nyáron, hanem télen is megfigyelhetők - illusztráció.Forrás: Shutterstock/Astrostar

Az időpont január 3. és 4. közötti éjszakára esett, ekkor volt látható a maximális csúcs.
Majd a Holdon a sor, hogy műsort indítson. Először a Vénusz és a Merkúr, majd a Szaturnusz és a Jupiter felé közeledik. A "műsort" január 25-én – a teliholddal – zárja, minden eddiginél szebben és csillogóbban mutatva magát.

Februári Hold-show

Februárban is a Hold lesz az égi színpad abszolút főszereplője. E hónap 7-én minden eddiginél közelebb láthatjuk a Vénusz bolygóhoz.

A Hold is megörvendeztet minket szebbnél szebb látvánnyal - illusztrációForrás: Shutterstock/muratart

Az újhold után – ami 7-én következik be – továbbra is izgalmas együttállásokban látható, február 15-én és 22-én elhalad a Jupiter és a Mars mellett. A februári égbolt eseményei 24-én, a teliholddal zárulnak.

Márciusi holdfogyatkozás

Ahogy a természet és ébredése elvarázsol minket, úgy a tavaszi égbolt is felpezsdül a Hold és a bolygók állásával. Március 8-án a Holdat a Mars és a Vénusz közelében figyelhetjük meg, majd 13-án és 21-én a Jupitert és a Szaturnuszt tanulmányozhatjuk a távcsöveken keresztül.

Részleges holdfogyatkozás - illusztrációForrás: NurPhoto via AFP/Debajyoti Chakraborty

E hónap 20-án pedig eljön a várva várt napéjegyenlőség: az a nap, amelyen megkezdődik a gyönyörű tavaszi évszak.

A hónap egy hihetetlen és ritka eseménnyel zárul: egy félárnyékos holdfogyatkozással, amely mindössze 18 percig tart, amikor a holdkorong elsötétül. Az esemény reggel 6-kor következik be, és abszolút kihagyhatatlan, mert a következő eseményre csak 2027-ben kerül sor.

Áprilisi teljes Napfogyatkozás

Az égi jelenségek szerelmesei számára talán az áprilisi hónap a legjobban várt. 8-án várható a nagy teljes napfogyatkozás, igaz, ez csak Észak- és Közép-Amerikában lesz látható.

A Napfogyatkozást csakis Nap-néző szemüvegen keresztül ajánlott nézniForrás: Shutterstock/James Kirkikis

Azonban a hullócsillagok is visszatérnek áprilisban. 22-én éjjel suttoghatjátok el kívánságaitokat, ezen az éjszakán éri el ugyanis a lyridák meteorraj a maximális tetőpontját. Ha szeretnétek megcsodálni a teliholdat annak teljes pompájában, akkor április 23-át jelöljétek be a naptáratokban.

Májusi bolygóegyüttállások és hullócsillagok

Májusban a Hold kezdi a táncot, május 3-án eléri a Szaturnuszt, és részben elfedi a bolygót. Ezután a hullócsillagokon a sor, hogy megvilágítsák éjszakáinkat: az Aquaridák történelmi meteorraj csúcsát május 5-re tervezik.

Hajnalban láthatók a legjobban az égi jelenségek - a kép illusztrációForrás: Pixabay/sergeitokmakov

A Hold a hónap folyamán továbbra is elkápráztat: május 5-én a Mars, míg 31-én a Szaturnusz ismét a Hold szorításába kerül. A kihagyhatatlan események közé tartozik a Merkúrhoz és az Uránusz való közeledése is, amelyre 31-én kerül sor.

Júniusi nyárüdvözlet

A nyári napforduló minden valószínűség szerint a június legjobban várt eseménye. Sok helyen ősi és modern hagyományokkal fűszerezve ünnepségekkel köszöntik majd június 20-án a legmelegebb évszakunk kezdetét.

Amesbury közelében a Stonehenge-nél ilyenkor druidák szertartást mutatnak be, hogy megünnepeljék a leghosszabb nappal eljövetelét - ez a tavalyi, 2022. június 20-i estén történtForrás: MTI/EPA/Neil Hall

A hónap során a Hold folyamatosan megvilágítja az éjszakáinkat. Június 2-án és 4-én a Marshoz és a Merkúrhoz közeledik, majd 27-én a Szaturnuszhoz. Jó nézelődést kívánunk!

(Forrás: siviaggia.it)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek